torstai 16. lokakuuta 2008

Katujen kunnosta ja vähän muustakin.

Tänään tavanomaisella pyörälenkilläni tulin kiinnittääkseni huomioni kuntamme tiettyjen asutusalueiden tiestön paikoitellen hyvinkin surkeaan kuntoon. Erityisesti kevyenliikenteenväylät muistuttavat paikoitellen enemmän kärrypolkuja kuin kunnollisia teitä. Tästä hyvänä esimerkkinä on Verkkoniementie, jossa heinät puskevat jo asfaltin läpi. Jos pyörällä oli epämiellyttävää ajaa, niin millaista mahtaa sitten olla lastenrattaiden kanssa? Rauhallisesta kävelylenkistä ei ole tietoakaan siinä rynkytyksessä. On tietysti hyvä, että sentään keskustaan saatiin uusi asfaltti pari viikkoa sitten, mutta ei muita asutusalueita tule jättää huonompaan asemaan. Uusille asuinalueille kyllä vedetään jo rakennus vaiheessa asfaltit ja laitetaan katuvalot, samalla jätetään vanhempien asuntoalueiden kunnostukset puolitiehen. Niittyahossakin tien huono kunto alkaa jo haitata paikallisten kuljetusyrittäjien työtä, eikä tämä mielestäni ole oikeanlaista elinkeinopolitiikan tukemista Suomen yrittäjäystävällisimmältä kunnalta. Yhtälailla valaistus on tietyillä asuinalueilla jätetty oman onnensa nojaan, ja tästä ovat todisteena kallellaan ovat valotolpat sekä sammuneet valot.


Kunnolla tehdyillä korjauksilla saataisiin aikaan pitkäkestoinen parannus. Kunnolliset kevyenliikenteenväylät lisäisivät asuinalueiden viihtyisyyttä ja toimivuutta kaikin tavoin. Totta kai täysin uusi asfaltointi maksaa paljon, mutta se on pitkällä tähtäimellä paljon vähemmän kuin jokavuotiset korjaukset - pienistäkin puroista voi syntyä yllättävän iso virta.


Tämä kaikki tietysti liittyy myös laajemmin koko kunnan elinkeinopolitiikkaan. Laajapohjaisen elinkeinorakenteen säilyttäminen ja tukeminen on ensiarvoisen tärkeää seuraavallakin valtuustokaudella, ja erityisesti pk-yrityksien tuloa Muurameen tulee kannustaa. Laaja elinkeinorakenne takaa parhaiten työpaikkojen säilymisen ja kunnan talouden vakauden taloudellisten olosuhteiden äkkiä heilahdellessa. Liian yksipuolisen elinkeinorakenteen osoituksena ovat kunnat, joiden työpaikkaomavaraisuus perustuu paperi- ja sellutehtaisiin, jolloin yhtäkkinen tehtaan lakkauttaminen johtaa helposti kunnan taloudelliseen kaaokseen, koska korvaavia työpaikkoja ei löydy.


Muuramen elinkeinopolitiikan onnistumiseen liittyy olennaisesti yrittäjäystävällinen imago. Luottamuselinten tulee nopeilla kaavoituspäätöksillä sekä kunnallistekniikan hyvällä ylläpitämisellä nopeuttaa yritysten tuloa ja pysymistä Muuramessa. Tätä ei missään nimessä tule estää tarpeettomilla valituksilla ja päätöksenteon tahallisella hidastamisella; näistäkin toimista kun on ollut viitteitä myös kuluvalla valtuustokaudella. Lisäksi teollisuuden hajauttaminen nykyisen teollisuuskylän ulkopuolelle on koko kunnan kehittymisen kannalta eduksi. Kun Jyväskylän eteläportin teollisuusalue laajenee Muuramea kohti, on vaan luonnollista tulla oikeanlaisilla kaavoituspäätöksillä sitä vastaan.

Ei kommentteja: