torstai 16. lokakuuta 2008

Ikäihmisten palveluiden tulevaisuus.

Eilen Koskikodilla oli paneelikeskustelu puolueiden välillä vanhuspalveluiden tilasta ja tulevaisuudesta. Itse en ollut panelistina mutta olin paikalla muuten tapaamassa äänestäjiä ja vaihtamassa mielipiteitä vastaehdokkaiden kanssa. Ehdokkaita oli moninkertaisesti enemmän kuin äänestäjiä, mutta eloisia keskustelu saatiin silti aikaan. Vaikka Muuramessa ikäihmisten osuus koko väestöstä on vähäinen verrattuna muuhun Keski-Suomeen, se ei tarkoita sitä, että heidän palveluistaan ja hyvinvoinnistaan voidaan tinkiä sillä perusteella.


Parhaiten ikäihmisten hyvinvointia edistetään helpottamalla kotona asumista mahdollisimman pitkään, tuomalla apua koteihin silloin, kun sitä tarvitaan. Kotona asuminen on tutkitusti ja myös ikäihmisiltä itseltään kysyttäessä ykkösvaihtoehtona asumismuodossa, ja vasta sitten tulevat palvelutalot ja vanhainkodit sekä muut asumismuodot. Kuitenkaan pelkkä kotisairaanhoitajien käyminen ei riitä kotona asumisen helpottamiseksi; maanantai-iltapäiväisin pikaisesti jaetut pillerit eivät ratkaise koko ongelmaa, kuten ei myöskään mahdollisuus pelkkiin siivouspalveluihin. Paneelikeskustelussa nousikin olennaisesti esille kodinhoitajien puuttuminen palveluketjusta, henkilöiden, jotka esim. kantaisivat puut, siivoaisivat ja tekisivät muutkin kotityöt, joita ikäihminen ei itse pysty tekemään ja joita kotisairaanhoitajien ei kuulu tehdä.


Terveyskeskuksen saneerauksen myötä vuodepaikkojen määrä vähenee noin viidestäkymmenestä reilulla kymmenellä paikalla. Tämä entisestään lisää ennaltaehkäisevän toiminnan tärkeyttä ja resurssien suuntaamista siihen. Osaltaan ennaltaehkäisyyn liittyvät ikäihmisille suunnatut liikuntapalvelut sekä kulttuuritapahtumat, joita tulee lisätä virikkeellisen ikääntymisen turvaksi. Samaan tapaan myös kuljetuksen järjestäminen on tässä toiminnassa tärkeää niitä ikäihmisiä ajatellen, jotka asuvat kaukana kuntakeskuksesta tai eivät jostain muusta syystä pääse itse paikalla vaikka lähellä asuisivatkin. Jopa Muuramen uimahallin tulevaisuutta suunnitellessa tulisi ottaa huomioon ikäihmisten tarpeet ja kartoittaa esimerkiksi erilaisten terapioiden mahdollisuudet uimahallin yhteydessä.


Kilpailuttaminen palveluiden järjestämistä suunnitellessa, kuten monessa muussakin tapauksessa, on mielestäni hyvin huono lähtökohta, ja pelkkien talouslukujen tuijottaminen osoittaa syvää inhimillisyyden puutetta kanssaihmisten hyvinvoinnista. Itse en tiedä kilpailuttamiseen liittyviä kaikkia yksityiskohtia, mutta maalaisjärjellä ajateltuna sekä kilpailuttamisen tulokset nähtyäni kannatan hyvin tarkkaa pohdintaa siitä, onko kilpailuttaminen kulloisessakin tapauksessa kuntalaisten eduksi. Perustuslain mukaan jokaisella Suomen kansalaisella on oikeus tasa-arvoiseen palveluun, asuinpaikasta riippumatta. Tämä ei valitettavasti kuitenkaan toteudu täysin Muuramessa; jonkinlainen muutos on saatava aikaan.

Ei kommentteja: