lauantai 5. maaliskuuta 2016

Republikaanien kahtiajako pahenee minitiistain edellä

Yhdysvaltain presidentinvaalien esivaalitaistelussa saavutettiin viikolla uusi pohja neljän jäljellä olevan republikaaniehdokkaan kohdatessa 11. kerran vaaliväittelyssä. Kaksituntinen väittely miljardööri Donald Trumpin, Teksasin senaattori Ted Cruzin, Floridan senaattori Marco Rubion ja Ohion kuvernööri John Kasichin välillä osoitti, että vaikka ehdokkaat ovat vähentyneet niin typeryys on lisääntynyt. Tämä selvisi heti väittelyn alussa Trumpin ja Rubion kuluttaessa aikaa kiistelemällä miehisyytensä koosta.

Väittelyssä Trumpin kolmesta haastajasta kaksi yritti koko ajan horjuttaa hänen asemaansa nostamalla esiin Trumpin heikkouksia presidenttinä, epäilivät hänen konservatiivisuuttaan ja olivat varmoja hänen häviämisestään Hillary Clintonille. Erityisesti Cruz hyökkäsi entisen syyttäjän kokemuksella ja varmuudella Trumpin kimppuun argumentoiden vahvasti hänen presidenttiyttään vastaan. Rubio puolestaan vaikutti pikkulapselta Donald Trumpin vieressä, joka epätoivoisesti yrittää saada karkkirahojaan takaisin hiekkalaatikolla.

Yksi vaaliväittelyn suurimmista häviäjistä olikin Marvo Rubio. Pystyäkseen päihittämään Trumpin kotiosavaltiossaan Floridassa, tulisi senaattorin ottaa etäisyyttä ykkösehdokkaakseen ja keskittyä esittelemään omaa linjaansa. Kuitenkin väittelyssä hän kulutti ensimmäinen tunnin kiistelemällä yhtäjaksoisesti Trumpin kanssa, kääntäen jokaisen kysymyksen hyökkäykseksi Trumpi vastaan.

Poikkeus ja ainoa presidentti lavalla oli jälleen Ohion kuvernööri John Kasich. Hän ei lähtenyt mukaan loanheittoon vaan pyrki selkeästi tuomaan esille poliittisia saavutuksiaan sekä visioitaan Yhdysvaltain tulevaisuudesta. Hän erottui positiivisesti keskeytyksien, loukkauksien ja typeryyksien sävyttämässä väittelyssä. Valitettavasti pätevyys ei ole ollut republikaanien esivaaleissa valttia vaan huomion ovat saaneet populistiset torailut ilman perusteita.

Kuluneella viikolla myös nähtiin historiallinen hetki esivaalitaistelussa kun vuoden 2012 presidentinvaalien republikaaniehdokas Mitt Romney ryhtyi avoimesti vastustamaan Donald Trumpin ehdokkuutta ja vetosi republikaaneihin ettei Trumpia valittaisi Republikaanisen puolueen ehdokkaaksi. Romney mukaan Trump presidenttinä vaarantaisi sekä Yhdysvaltain sisäisen- ja ulkoisenturvallisuuden sekä ajaisi Amerikan kaaokseen. Lisäksi Romney kyseenalaisti Trumpin pätevyyden liikemiehenä nostaen esiin epäonnistuneita hankkeita kuten Trump vodka, Trump yliopisto, Trump lentoyhtiö, Trump pihvit, jne. Romney on oikeassa, Trump laittanut nimensä mukaan hyvin huonoihin ja epäonnistuneisiin hankkeisiin. Kuten mm. tukenut Mitt Romney presidentiksi vuonna 2012.

Mitt Romney purkaus oli sellainen, jota ei ole nähty Yhdysvaltain politiikassa vuosikymmeniin. Edellisen kerran tämä tapahtui 1930-luvulla kun vuoden 1928 presidentinvaalien demokraattiehdokas Al Smith, ryhtyi vastustamaan aktiivisesti Franklin D. Rooseveltin uudelleenvalintaa vuonna 1936. Smith, ensimmäinen katolilainen joka pyrki presidentiksi, tulkitsi Rooseveltin New Deal - ohjelman liberaaleine linjauksineen johtavan totalitarismiin Yhdysvalloissa. Valtiovetoisessa elvytyksestä nähtiin vaarallisia esimerkkejä Saksasta ja Neuvostoliitosta. Kuuluisissa puheessaan Smith muistutti amerikkalaisille, että "voi olla ainoastaan yksi pääkaupunki - Washington tai Moskova."

"Minitiistai"

Supertiistain jälkeen ehdokkailla on edessään minitiistai 15. päivä maaliskuuta. Tuolloin esivaalit käydään Floridan, Illinoisin, Missourin, Pohjois-Carolinan ja Ohion osavaltioihin. Minitiistain esivaalit todennäköisesti ratkaisevat republikaanien presidenttiehdokkaan sillä kaikissa muissa osavaltioissa paitsi Pohjois-Carolinassa osavaltion voittaja vie kaikki puoluekokousdelegaatit. Heitä on jaossa 286, joten voitot ovat tärkeitä kaikille ehdokkaille.

Ohion kuvernööri laskee paljon minitiistain varaan. Voitto Ohiossa toisi 66 valitsijamiestä ja vahvistaisi kuvernöörin kampanjaa siirryttäessä Kanadan rajan vastaisiin osavaltioihin. Mikäli hän pystyisi saavuttamaan voittoja Ohion lisäksi Luoteis-Yhdysvaltain osavaltioissa hän pystyisi haastamaan Trumpin puoluekokouksessa. Tämä luonnollisesti edellyttää  Marco Rubion häviötä Floridassa ja jättäytymistä kisasta pois. Näin Republikaanien puolue-eliitille ainoa kelvollinen ehdokas olisi juuri John Kasich, jonka taakse puoluejohto pystyisi myös pakottamaan Marco Rubion.

Toinen minitiistain tärkeistä osavaltiosta on Floridan ja sen 99 puoluekokousedustajaa. Neljästä ehdokkaasta kaikki paitsi Ted Cruz ovat saaneet kannatuksen nuousuun Floridassa, mutta tästä huolimatta Donald Trumpin kärkiasema ei ole uhattuna. Trumpin kannatus osavaltiossa on 45 prosenttiyksikköä ja etumatka Rubioon on jo 19 prosenttiyksikköä. Marco Rubio ei uskonut kampanjassaan joutuvan tilanteeseen jossa hän oikeasti joutuu taistelemaan kotiosavaltion puoluekokousedustajista. Rubion mahdollisuuksia voittaa on vienyt täysi epäonnistuminen republikaanien esivaaleissa sillä hän on voittanut ainoastaan yhdessä osavaltiossa.

Mikäli Ted Cruzin kannatus jatkuu Floridassa, on John Kasichillä mahdollisuus nousta hänen edelleen. Tosin konkreettista hyötyä tästä ei ole voittajan viedessä kaikki puoluekokousedustajat. Esivaaleissa jo luopuneilta ehdokkailta on puoluekokoukseen jäänyt jaettavaksi 14 puoluekokousdelegaattia. Tämä määrä tulee nousemaan merkittävästi mikäli osa jäljellä olevista ehdokkaista heittää pyyhkeen kehään. Trumpin ehdokkuus voidaan vielä haastaa itse puoluekokouksessa, mutta on epäselvää onko puoluejohdolla kykyä viedä asia niin pitkälle, sillä Trumpin asema on hyvin vahva kuten puoluekokousdelegaattijaosta voidaan nähdä:

Donald Trump: 336
Ted Cruz: 234
Marco Rubio: 113
John Kasich: 27

Mahdollisuuksia Donald Trumpin syrjäyttämistä puoluekokouksessa heikentää äänimäärä, joka on puoli miljoonaa suurempi kuin Ted Cruzilla. Lisäksi Trump on voittanut suurimman osan esivaaleista suurella marginaalilla. Näiden ylikäveleminen heikentäisi republikaanien uskottavuutta jäsendemokratiaan pohjautuva puolueena.

P.S.

Republikaani puolue on ajautunut sisäiseen kaaokseen, mutta tulevalle presidenttiehdokkaalle aiheutuu ongelmia jakautuneen puolueen lisäksi uusimmat talousluvut. Viikolla Valkoinen talo tiedotti kuudessa vuodessa syntyneet 14,3 miljoonaa uutta työpaikkaa  ja työttömyys on paininut alhaisimmilleen kahdeksaan vuoteen. 4,9 prosentin työttömyys on vahvistanut presidentti Obaman kannatusta ja tuoreimmissa mittauksissa yli puolet amerikkalaisista katsoo presidentin hoitaneen työnsä hyvin tai erittäin hyvin.
Alhainen työttömyys on vahvistanut presidentti Obaman ja demokraattien asemia.

Ei kommentteja: