keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Taistelu Valkoisesta talosta Clintonin ja Trumpin välillä

Toisen supertiistain voittajat: Hillary Clinton, Donald Trump, John Kasich

Hillary Clinton yllätti useat politiikan kommentaattorit voittamalla Bernie Sandersin kaikissa eilisissä esivaalissa. Voitot tulivat hyvin selvin marginaalein Floridassa 65-33, Pohjois-Carolinassa 55-41 ja Ohiossa 57-43. Tasaisinta kilpailu oli Illinoisin esivaaleissa 50-49 ja Missourissa 49,6-49,4.

Floridan ja Pohjois-Carolinan voittoja osattiin odottaa mutta Ohio oli todellinen menestys. Se osoitti Clintonin kampanjansa onnistuvan myös "ruostevyöhykkeellä", jossa Sanders vei yllättäen voiton Michiganissa. Merkittävää Ohion voitossa oli Clintonin voitto kaikissa tuloluokissa, aikaisemmin valkoisten hallitsemissa osavaltioissa Clintonilla on ollut vaikeuksia vedota alemman keskiluokan äänestäjiin. Silmiinpistävää Ohion tuloksissa oli myös Sandersin linjausten epärealistisuus, merkittävä enemmistö äänestäjistä piti Sandersin tavoitteita mahdottomina toteuttaa tässä poliittisessa tilanteessa ja äänestivät siksi Clintonia. Pragmaattisuus onkin ollut Clinton suurin ase Sandersin idealismia vastaan. 

Hillary Clinton ei menesty pelkästään etelässä kuten monet ovat yrittäneet väittää vaan eilisen jälkeen hänen on onnistunut saada voittoja etelän lisäksi myös keskilännessä, lännessä, Uudessa Englannissa ja teollisuusvyöhykkeellä. Matemaattisesti Clinton varmistaa ehdokkuutensa huhtikuun 19. päivänä New Yorkin esivaalien jälkeen.

Republikaaneilla oli kaksi voittajaa Donald Trump ja John Kasich. Trump voitti vastaehdokkaansa Floridassa, Pohjois-Carolinassa, Illinoissa ja varsin tasaväkisen kamppailun jälkeen myös Missourissa. Hän jopa voitti esivaalit Pohjois-Mariaaneilla saaden saarten kaikki yhdeksän valitsijamiestä. Skandaalit tai mellakat vaalitilaisuuksissa eivät ole heikentäneet Trumpin suosiota vaan hän pystynyt niiden kautta saadun medianäkyvyyden muuttamaan tehokkaasti ääniksi. 

Kun tarkastelee äänestäjienjakautumista niin Trump pärjää kaikissa ryhmissä, joten hän ei ole pelkästään valkoisten kouluttamattomien miesten ehdokas. Eilisten voittojen jälkeen Trump on saavuttanut jo 250 puoluekokousdelegaatin eron Ted Cruziin, joten hänen valintansa republikaanien ehdokkaaksi on enemmän kuin todennäköistä. Se pystyykö hän varmistamaan ehdokkuutensa ennen puoluekokousta on epävarmaa. Matemaattisesti ratkaisu tulee siirtymään toukokuun puolelle.    

Ohion kuvernööri John Kasich kuului myös eilisiin voittajiin. Voitto kotiosavaltiossa toi hänelle 66 puoluekokousdelegaatteja ja vahvisti asemia puoluejohdon silmissä. Hän on jäljellä olevista ehdokkaista ainoa, joka on puolue-eliitin mieleen. Voitto Ohiossa tuo Kasichille enemmän media-aikaa, kampanjarahoitusta sekä merkittäviä tukijoita. On vaikea uskoa hänen voittavan tulevia esivaaleja mutta hän pystyy kuitenkin napsimaan kokousdelegaatteja sieltä täältä, oletettavissa on Rubion kannattajien siirtymistä Kasichin tueksi. Trumpin syrjäyttämiseen nämä  eivät riitä, mutta Kasich selkeästi laskee ratkaisun tapahtuvan vasta puoluekokouksessa.

Häviäjät: Marco Rubio, Bernie Sanders, Republikaaninen puolue

Illan suurin häviäjä oli Floridan senaattori Marco Rubio, joka hävisi murskaluvuin Donald Trumpille kotiosavaltiossaan ja keskeytti kampanjoinnin. Puolue-eliitin suosikki ei onnistunut kertaakaan kampanjansa aikana keräämään nostetta, jolla pystyisi uskottavasti haastamaan Donald Trump. Nyt hän hävisi mm. John Kasichille sekä Ohiossa että Pohjois-Carolinassa. On täysin arvailujen varassa kenen tueksi Marco Rubio siirtyy vai siirtyykö kenenkään. On ollut suorastaan poikkeuksellista miten hitaasti ja vastentahtoisesti kilpailusta jättäytyneet ehdokkaat ovat ilmoittaneet tuestaan muille ehdokkaille. Rubio kampanja osoitti miten tärkeätä on uskottavuuden rakentaminen jo ennen ehdokasilmoitusta, hän ei pystynyt etäännyttämään itseään vuoden 2013 surkeasta vastineesta presidentin kansankunnan tila - puheeseen ja lainsäädäntötyöhön. Useilla mittareilla hän on ollut yksi passiivisimmista senaattoreista.

Tappion koki myös Republikaaninen puolue. Useat vaikuttajat ovat viime viikkoina vedonneet äänestäjiin ettei Trumpia valittaisi ehdokkaaksi. Puoluejohdon pyrkimys on kuitenkin ollut ponnetonta sillä he eivät ole pystyneet valitsemaan kenelle ehdokkaalle tuki tulisi suunnata Trumpin kaatamiseksi. Lisäksi useat näkyvät vaikuttajat eivät ole tahtoneet tuoda julkikannatustaan ehdokkaille, vaikka tällä saattaisi olla suuri merkitys Trumpin syrjäyttämisessä.

Selkeästi opportunismi alkaa saada sijaa ja vaikuttajat varmistelemat asemiaan Trumpin hallinnossa, mikäli hän voittaisi syksyn vaalit. Näin on toiminut mm. Ben Carson, joka suoraan ilmoitti tukevansa Trumpia, koska hänelle on jo luvattu asema hallinnossa. Trumpin kaataminen vasta puoluekokouksessa on riskialtista. Mikäli siellä vedetään puskasta musta hevonen kisaan, esimerkiksi edustajainhuoneenpuhemies Paul Ryan, on vaarana äänestäjäkunnan jakautuminen, jolloin todellisena vaarana on Republikaanisen puolueen jakautuminen.

Bernie Sandersin tappio Hillary Clintonille ei vielä saanut Vermontin senaattoria jättäytymään kisasta. Tappioista huolimatta hänellä on edelleen vankkaa kannatusta ja kampanjarahastossa riittää käytettävää, eiliset tappiot eivät kuitenkaan voi olla vaikuttamatta lahjoittajien innokkuuteen tukea häviävää kampanjaa.

Edes avoin esivaali Illinoissa ja Missourissa ei auttanut Sandersia, esimerkiksi Ohiossa Sanders panosti yli 20 prosenttia Clintonia enemmän mediamainontaa mutta hävisi silti. Kun katsoo Sandersin äänestäjien käyttäytymistä, vaikuttaa enemmän siltä että he haluavat lähettää viestin kuin valita presidentin.

Viidet esivaalit osoittivat jälleen merkittävän probleeman Sandersin kampanjassa. Hän pystyy vetoamaan valkoisiin nuoriin, yliopisto-opiskelijoihin sekä alempaan keskiluokkaan mutta ratkaisun kannalta tärkeät vähemmistöt eivät innostu Sandersista. Illinois ja Ohiossa 70 prosenttia afroamerikkalaisista kannatti Clintonia, Pohjois-Carolinassa 82 prosenttia ja erittäin tasaväkisessä Missourissa afroamerikkalaiset muodostuivat vaa'ankieliasemaan heistä 70 prosentin äänestäessä Clintonia.

Sandersin kampanjassa korostuu Wall Streetin vastustaminen ja varallisuuden uusjako mutta kuitenkin eilisissä esivaaleissa järjestelmällisestä 30 000 dollaria vuodessa tai sitä vähemmän ansaitsevat äänestivät Clintonia. Voisin hyvin kuvitella juurin tämän tuloluokan muodostuvan Sandersin ydinkannattajakunnan. Yksi selitys voi tietysti olla vähemmistöjen osuus eilisissä esivaaleista, joista suurin osa kuuluu edellä mainittuun tuloluokkaan.  

Vaikka demokraattien esivaali jatkuu edelleen on puolueen viimeistään nyt syytä alkaa pohtia strategiaa kuin Sandersin varainkeruutaidot pystytään hyödyntämään varsinaisissa esivaaleissa ja kuin nuorten suosikiksi kohonnut Sanders pystyy kanavoimaan heidän tukensa Hillary Clintonille. Varapresidenttiehdokasta hänestä ei voi tulla, mutta paikka Clintonin hallinnossa on mahdollinen jos Vermontin senaattorilla on vain siihen itsellä halua.

Puoluekokousdelegaatit toisen supertiistain jälkeen:

Hillary Clinton: 1568
Bernie Sanders: 797

Donald Trump: 640
Ted Cruz: 405
John Kasich: 138
Kaksintaistelu Valkoisesta talosta Trumpin ja Clintonin välillä

Ei kommentteja: