perjantai 26. helmikuuta 2016

Viimeinen taistelu ennen supertiistaita

Ohion kuvernööri John Kasich
Yhdysvaltain kansallislaululla aloitettu vaaliväittely kokosi yhteen Republikaanisen puolueen presidenttiehdokkaat viimeiseen kohtaamisen ennen supertiistaita. 10. vaaliväittelyssä kohtasivat jäljellä olevat viisi ehdokasta: Trump, Cruz, Rubio, Kasich ja Carson. 

Koko väittelyn ajan Marco Rubio ja Ted Cruz yrittivät aktiivisesti haastaa Donald Trumpia tässä onnistumatta. Tuttuun tyyliin Donald Trump jauhoi linjauksillaan muut ehdokkaat suohon eikä provosoitunut tai edes hermostunut muiden ehdokkaiden hyökkäyksistä. Rubion ja Cruzin nostaessaan esiin miten Trump on tekopyhä puhuessaan amerikkalaisten työpaikoista vaikka on itse palkannut puolalaisia töihin. Tähän Trump vastasi, että hän on sentään palkannut kymmeniätuhansia ihmisiä ja tarjonnut heille töitä, Rubio ja Cruz eivät yhtään. 

Donald Trump lähtee selkeänä ennakkosuosikkina supertiistaihin ja odotettavissa on voittoja useissa osavaltioissa. Republikaanijohdon suosikkina ollut Marco Rubio on hankalassa tilanteessa. Hän on tällä hetkellä kolmantena eikä ole voittanut vielä yhtään esivaalia. Itse asiassa hän on voittanut ainoastaan seitsemän piirikuntaa Iowassa ja Etelä-Carolinassa. Tällaisella menestymisellä ei uskottavasti tavoitella republikaanien presidenttiehdokkuutta.

Eilisessä vaaliväittelyssä nousi esille se, miten viiden ehdokkaan joukossa oli vain yksi presidentti: John Kasich. Ohion kuvernööri esiintyi kahden tunnin väittelyssä maltillisena, rakentavana ja rationaalisena ehdokkaana. Esimerkiksi kysyttäessä avioliitto-oikeudesta samaa sukupuolta oleville hän vastasi ettei kannata asiaa mutta korkein oikeus on asiasta linjannut, joten asiasta on turha keskustella ja siirtyä eteenpäin.

Muiden ehdokkaiden keskittyessä nykyisen presidentin syyttelyyn talous- ja maahanmuuttopolitiikasta, otti Ohion kuvernööri etäisyyttä muihin ehdokkaisiin ja esitteli omia linjauksiin talouspolitiikasta. Hän piti talouskasvua parhaimpana keinona parantaa uusien siirtolaisten ja vähemmistöjen asemaa, joka hyödyttäisi koko kansakuntaa. Talouspolitiikassa Kasich selkeästi päihittää muut ehdokkaat. Ennen kuvernöörinvirkaa hän oli jäsenenä Yhdysvaltain kongressissa ja oli osaltaan vastuussa viimeisestä ylijäämäisestä budjetista, joka Yhdysvalloilla on ollut. Tämän hän myös toi esille väittelyssä.

Jo useissa vaaliväittelyissä John Kasich on osoittanut, että republikaaniehdokkaista hän pystyisi parhaiten rakentamaan kompromisseja demokraattien kanssa sekä yhdistämään jakautuneen kansakunnan. On kuitenkin valitettavaa, että varsin populistiseksi äityneessä esivaalitaistelussa ei rationaaliselle ehdokkaalle ole ollut sijaa. Supertiistaina ei ole odotettavissa kauheata menestystä Ohion kuvernöörille. Mikäli republikaaneista jonkun pitäisi voittaa marraskuun presidentinvaalit, olisi se ilman muuta John Kasich.

Ei kommentteja: