perjantai 19. helmikuuta 2016

Trump voittaa Etelä-Carolinassa ja Kasich jatkaa nousuaan

John Kasich, Jeb Bush, Ted Cruz, Donald Trump, Marco Rubio, Ben Carson
Republikaanien esivaalit ovat siirtyneet New Hampshiresta Etelä-Carolinaan. Huomenna
järjestettävissä esivaaleissa on enää kuusi ehdokasta jäljellä, sillä New Hampshiren jälkeen Carly Fiorina ja Chris Christie ovat keskeyttäneet kampanjansa Kumpikaan heistä ei ole julkisesti ilmoittautunut kenenkään tueksi, joten kukaan ehdokkaista ei ole päässyt nauttimaan heidän tarjoamastaan nosteestaan. Yhdysvalloissa luopuvilla ehdokkaille on varsin suuri merkitys ääntenohjailuissa lopuille ehdokkaille.

Potentiaalisia tuensaajia Fiorinan osalta ovat selvästi talouspolitiikan johdosta John Kasich ja Jeb Bush. Chris Christiesin tukea odottaa moni jäljelle jääneistä ehdokkaista, sillä hän toisi poliittisen osaamisen lisäksi myös rahoittajia mukanaan. Maltillisena republikaanina hän myös saattaa kääntää katseensa Kasichiin ja Bushiin. Mikäli hän kuitenkin kuuntelee tarkasti republikaanijohdon toiveita, hän siirtyy tukemaan Marco Rubiota.

Donald Trump on johtanut Etelä-Carolinassa elokuusta 2015 lähtien, joten hänen asemansa ei ole uhattuna osavaltiossa. Mikäli hänessä ei olisi presidenttiaineista hän olisi pudonnut kärjestä jo viime syksyn möläytyksien aikana. Alkuvuoden ajan hänen kannatuksen on pysynyt osavaltiossa 30-40 prosentin välissä, joten maltillisesti arvioiden Trump tulee voittamaan noin 30 prosentin kannatuksella.

Toisena Etelä-Carolinassa on Ted Cruz, jonka kannatus on vaihdellut 20 prosentin molemmin puolin. Hän ei ole pystynyt vetoamaan toivotusti republikaaniäänestäjiin ja hänen kannatustaan on nakertanut Marco Rubio, joka on tällä hetkellä gallupeissa kolmantena. Rubio on onnistunut nostamaan kannatuksensa ensimmäisen kerran yli 17 prosentin Etelä-Carolinassa. Kuitenkin aika Donald Trumpin päihittämiseksi loppuu kesken, huolimatta kuvernööri Nikki Haleyn tuesta Floridan senaattorille. Kuvernöörin tuki ei auta häntä voittoon mutta nostaa Rubion toiseksi ohi Ted Cruzin

Bushien dynastia on voittanut Etelä-Carolinassa aina mutta nyt osavaltio ei ole suosiollinen suvun kolmannelle presidenttiehdokkaalle. Alkuvuoden mittauksissa Jeb Bush on saanut tyytyä noin 10 prosentin kannatukseen. Edes veljen ja ex-presidentti George W. Bushin vetoapu ei ole riittänyt vakuuttamaan osavaltion republikaaneja. Lauantain vaaleissa hänen kannatuksensa tulee jäämään 10 prosentin tienoille. Ainoa jännitys kohdistuu ainoastaan siihen pystyykö hän pitämään Ohion kuvernööri John Kasichin takanaan.

Odotettu menestys New Hampshiressä on tuonut Kasichille nostetta myös Etelä-Caroliinaan. Reilussa kymmenessä päivässä hän on onnistunut nostamaan kannatuksensa 1,5 prosentista 10 prosenttiin ja on tasoissa Jeb Bushin kanssa. On todennäköistä, Ohion kuvernööri päihittää Floridan entisen kuvernöörin.

Neurokirurgi Ben Carsonin syksyllä alkanut ennennäkemätön nousu on sulanut ennennäkemättömällä vauhdilla. Pitkään toisena esivaaleissa juhlinut Carson on pudonnut viimeiseksi. On suorastaan ihme jos hän ei jättäydy pois kisasta ennen Nevadan esivaaleja.

Kannatuksenjakautuminen lauantain esivaaleissa:
 
Donald Trump n. 30 %
Marco Rubio n. 19 %
Ted Cruz n. 17 %
John Kasich n. 11 %
Jeb Bush n. 10 %
Ben Carson n 7%

Ei kommentteja: