keskiviikko 10. helmikuuta 2016

New Hampshire ei tarjonnut yllätyksiä

New Hampshiren voittajat Bernie Sanders ja Donald Trump
Eilinen spekulaationi New Hampshiren esivaaleista on nyt todellisuutta ja yllätyksiä ei tapahtunut. Demokraateilla Sanders otti odotetun voiton ja republikaaneilla marssijärjestys muuttui Iowasta ennustetusti.

Republikaanit

Donald Trumpin heinäkuusta asti kestänyt johtoasema New Hampshiressa ei katkennut ja hän otti selvän voiton keräten 35 prosentinkannatuksen. Politiikan ulkopuolelta tulevalle ehdokkaalle tämä on varsin hyvä tulos ja pakottaa muut ehdokkaat ottaa Trumpin ehdokkuus vakavasti. Hän ei ole enää pelkkä kovaääninen populisti, jolle gallupit ovat ennustaneet nostetta, vaan esivaalit voittanut henkilö, jonka kannatus on todellista. Trumpin selkeä ykköstila tulee vaikeuttamaan muiden ehdokkaiden asemaa kampanjoinnin siirtyessä etelän osavaltioihin.

Eilinen arvio Ohion kuvernööri John Kasichin tuloksesta osuin oikeaan. Maltillisena republikaanina tunnettu Kasich pystyi vakuuttamaan osavaltiossa ja ohittamaan selkeällä marginaalilla Iowan esivaaleissa voittaneen Ted Cruzin. Puheessaan kannattajilleen esivaalien ratkettua Kasich vaikutti jo valmiiksi presidentilliseltä vedotessaan amerikkalaiseen ja luodakseen yhtenäisyyttä ja uskoa tulevaisuuteen. Linja on varsin toimiva kun yksikään muu republikaaniehdokas ei ole hakenut yhtenäisyyttä vaan tehneet kaikkeansa lyödäkseen kiiloja sinne tänne.

Odotetusti Iowan voittaja Ted Cruz ei pärjännyt New Hampshiressa. Yhdysvaltain liberaaleimmassa osavaltiossa ei uskonnollinen hurmos toimi. Uskonnollisuus vaikutti myös Marco Rubion huonoon tulokseen yhdistettynä katastrofaalisella esiintymisellä edellisessä vaaliväittelyssä. Karismastaan huolimatta Rubiolla on nyt uskottavuusongelma, joka pitää korjata nopeasti.  Yli 10 prosentin kannatuksella Jeb Bush onnistui pitämään päänsä pinnalla. Tulos ei kuitenkaan lupaa hyvää seuraaviin esivaaleihin ja hänellä on lähes mahdoton tehtävä raivata tiensä republikaanienehdokkaaksi.

Bush ei vielä joutunut pudotuspeleihin mutta Christiellä, Fiorinalla ja Carsonilla on nyt pohdinta edessä: koska jättää kilpailu ja kenen ehdokkaan taakse siirtyä. New Jerseyn kuvernööri Chris Christie ei onnistunut ylittämään 10 prosentin haamurajaa ja hänen kampanjansa on ohitse. 7,5 prosenttia New Hampshiressa ei yksinkertaisesti riitä vakuuttamaan rahoittajia ja tukijoita hänen menestymismahdollisuuksista. 

Puoluekokousdelegaatteja tällä hetkellä:

Donald Trump: 16
Ted Cruz: 8
Marco Rubio 7
John Kasich: 4
Ben Carson: 3
Jeb Bush: 1
Carly Fiorina: 1
Chris Christie: 0

Demokraatit

Bernie Sandersin voitto Hillary Clintonista oli odotettua suurempi, karkeasti luvuin 60-40. Näin iso marginaali vahvistaa Sandersin asemaa ja on jo pakottanut Clintonin kampanjan muuttamaan strategiaansa. Suunnitelma ehdokkuuden ratkeamisesta jo helmikuussa on siirretty maaliskuulle.

Ikä oli yllätyksettömästi kannatusta jakanut tekijä. Clinton keräsi enemmistön ainoastaan 65-vuotiaiden ja sitä vanhempien keskuudessa. Muutoin Sanders pesi koko pöydän. Selkeä voitto ei New Hampshiressa ei kuitenkaan takaa varmaa nostetta Sandersille sillä tulevissa esivaaleissa Etelä-Carolinassa ja Nevadassa rotu alkaa näyttelemään ikää suurempaa roolia kannattajien jakautumisessa. Nyt viimeistään nähdään pystyykö Sanders vetoamaan ei-valkoiseen äänestäjäkuntaan. Tämä on nimittäin elinehto, mikäli hän haluaa varmistaa demokraattienehdokkuuden.

Puoluekokousdelegaatteja tällä hetkellä:

Hillary Clinton: 431
Bernie Sanders: 50

Ei kommentteja: