tiistai 9. helmikuuta 2016

Hillary Clinton on ainoa, jonka ei tarvitse voittaa New Hampshiressa

New Hampshiren esivaalien kärkiehdokkaat. Lähde JSTOR
Demokraattien ja republikaanien esivaalit ovat siirtyneet Iowasta New Hampshireen. Hyvin konservatiivisesta ja uskonnollisesti kolmen miljoonan asukkaan osavaltiosta on siirrytty 1,3 miljoonan asukkaan liberaalin osavaltioon, jossa mm. joka toinen asukas ei usko Jumalaan. Luku on korkein koko Yhdysvalloissa.

Äänestäjäkunnan vaihtuminen näin merkittävästi aiheuttaa muutoksia republikaanien ehdokasjoukossa. Real Clear Politcs sivuston mukaan kannatuksen keskiarvo on republikaaniehdokkaiden joukossa seuraava:

Donald Trump 30,7
Marco Rubio 14,4
John Kasich 13,0
Ted Cruz 12,4
Jeb Bush 11,3
Chris Christie 5,4
Carly Fiorina 4,7
Ben Carson 2,9

Ehdokkaista Donald Trump on johtanut New Hampshiressa heinäluusta 2015 suurella marginaalilla, joten hänen voittonsa on varma. Muiden republikaaniehdokkaiden kohdalla kyseessä alkaa olla pudotuspeli, huomisaamuun mennessä ehdokasjoukko tulee harvenemaan.

Alhaiset kannatusluvut eivät ole haitanneet Fiorinaa ja Carsonia. Perinteisistä poliitikoista poikkeavina ehdokkaina he vielä saattavat jatkaa kampanjointia seuraaviin esivaaleihin. Sen jälkeen on kuitenkin aika hyväksyä tosiasiat ja jättää kilpailu Valkoisesta talosta muille.

New Jerseyn kuvernööri Chris Christien on pakko saada vähintään yli 10 prosentin kannatus mikäli hän mielii jatkaa kisassa New Hampshiren jälkeen. Tavoite on haastava mutta ei mahdoton. Edellisessä vaaliväittelyssä hän oli yksi illan voittajista ja tällä on ollut nostetta viime hetken kannatukseen.    

Nelikko Rubio, Kasich, Cruz ja Bush taistelevat tiukasti toisesta paikasta. Iowan voittaja Ted Cruzille New Hampshire ei ole suosiollinen, hänen edustamansa äärikonservatiivisuus ja uskonnollisuus ei ole äänestäjille ykkösasia Uudessa-Englannissa. Maltillinen republikaani Kasich voi yllättää pragmaattisella linjalla, päätyminen Rubion ohitse toisi paljon kaivattua nostetta ja rahoitusta kampanjalle.

Republikaanijohdon suosikilla Marco Rubiolla on täysityö palauttaa uskottavuutensa edellisen vaaliväittelyn jälkeen. Epäonnistuminen ei ollut kohtalokasta mutta aiheuttaa haittaa hänelle ei pelkästään muiden republikaanien vaan myös demokraattien taholta. Demokraatit ovat jo ottaneet kaiken hyödyn irti Rubion väittelyssä monotonisesti toistamasta lauseesta: "Barack Obama knows exactly what he's doing." Mikäli Rubiosta tulee republikaanien presidenttiehdokas tulee edellä mainittu lause varjostamaan hänen kampanjaansa. 

Presidenttidynastiaan kuuluvalla Jeb Bushilla on New Hampshireissa kaikki pelissä. Mikäli hän ei päädy kolmen kärkeen on hänen kampanjansa ohitse. Kenties Valkoisessa talossa on jo nähty riittävän monta Bushia.

Demokraattien puolella Bernie Sanders johtaa luvuin 54-41 Hillary Clintonia. New Hampshire on Sandersin kotiosavaltion naapuri, joten hänen voittonsa on oletettu. Kysymys on ainoastaan siitä kuinka suurella marginaalilla hän ottaa voiton. Mikäli ero jää alle kymmeneen prosenttiin on se tappio Sandersille. Ei olisi ensimmäinen kerta Yhdysvaltain vaaleissa kun voittajan todetaan hävinneen. "Pärjäsi odotetusti" on lause, jota Sanders ei halua kuulla tuloksenselvittyä.

Puolueiden ehdokasjoukossa on ainoastaan yksi, jonka ei tarvitse voittaa New Hampshiressa: Hillary Clinton. Entisellä ulkoministerillä on katse jo Carolinassa ja Nevassa, joissa hän johtaa Sandersia. Clintonin tilannetta helpottaa vielä se, että tulevissa esivaaleissa afroamerikkalaiset ja latinot ovat merkittävässä roolissa. Heihin Sanders ei ole onnistunut vetoamaan toivotulla tavalla.

Ei kommentteja: