Kataisen virne hyytyi lopullisesti tänään SDP:n ja Vasemmiston kävellessä pois hallitusneuvotteluista. Kataisen "varmana" pitämä hallituspohja kariutui omaan mahdottumuuteensa. SDP:n oikeudenmukaisuus ja työ – teemaan ei Kataisen ja Kokoomuksen oikeistolainen talouspolitiikka, leikkaukset ja vähempiosaisten kurittaminen sopinut millään tavalla. Niistä lupauksista ja tavoitteista, joita SDP piti vaaleissa tärkeinä, ei joustettu. Puolue ei pettänyt kannattajiaan. Tämän päivän tapahtumat säätytalolla ja aikaisempi Perussuomalaisten ratkaisu jättäytyä hallituksen ulkopuolelle oli hyvin ennustettavissa vaalien jälkeen, kuten taannoisessa blogissani totesin: http://janikokko.blogspot.com/2011/04/murrosvaalit-2011.html.
Kuolleena syntynyt idea kuuden puolueen hallituksesta on hautautunut lopullisesti ja neuvottelut alkavat alusta. Perustuslain mukaan hallitustunnustelijan epäonnistuttua hallituksen muodostamisessa siirtyy vastuu neuvotteluiden vetämisestä toiseksi suurimmalle puolueelle eli tässä tapauksessa SDP:lle ja Jutta Urpilaiselle. Silti Katainen yrittää edelleen juntata itsestään pääministeriä. Katainen totesi neuvotteluiden ensimmäisenä päivänä, että kuuden puolueen hallituspohjan tarjoavan vahvat hartiat hallitustyöskentelylle. Nähtävästi Katainen ei ole tutustunut maamme poliittiseen historiaan, jossa paljon puolueita omaavat hallitukset ovat olleet tehottomia ja politiikan toteuttaminen on ollut äärimmäisen konsensuksellista.
Jo neuvotteluiden kestäessä voivoteltiin tuskaista hallituksen muodostamista, vaikka 13 päivää kestäneet hallitusneuvottelut ovat ainakin minun mielestäni olleet hyvin lyhyet. Mikäli nämä kuusi puoluetta olisivat muodostaneet parissa päivässä hallituksen, olisi takki kääntynyt puolueella jos toisella. Mutta eduskunnan vallan vahvistumisen johdosta tilanne on nyt tämä. Aikaisemman perustuslain aikana ei tällaista ongelmaa syntynyt presidentin päättäessä hallituksen muodostajan ja usein miten hallituspohjan. Tasavallan päämiehen ratkaisut saattoivat toisinaan olla ristiriidassa vaalituloksen kanssa, mutta ei sitä tässäkään tapauksessa vaalituloksella ollut mitään merkitystä hallituksen muodostamiselle. Vielä vähemmän vaalitulosta kunnioitetaan, mikäli Keskusta suostuu Kataisen tunnusteluihin. Huolimatta Keskustan mahdollisesta mukaan menosta Kataisen johtamaan hallitukseen, tulee uusi hallitus silti olemaan hyvin heikko. Vaikka puolueet ovat ideologisesti lähellä toisiaan on 105 edustajan enemmistöhallituksen kaatuminen parhaimmillaan vain kuukausien kysymys.
On hyvin vaikeaa kuvitella Keskustan osallistuvan Kokoomuksen, RKP:n, Vihreiden ja KD:n hallitukseen. Neljän vuoden hallitusyhteistyö Kokoomuksen kanssa romahdutti Keskustan kannatuksen ja tänään tulleiden kannatuskyselyiden mukaan puolueen kannatus on laskenut kuukaudessa 1,5 prosenttia. Osallistuminen Kataisen porvarihallitukseen löisi viimeiset naulat Keskustan arkkuun, suurien leikkauksien ja rikkaiden veronkevennyksien myötä.
Ainoat oikeat vasemmistopuolueet jättivät porvarit yksin hallituksen muodostamisen kanssa. Vihreät, huolimatta ”vasemmistolaisuutensa” korostamisesta kuuluvat tähän porvarien leiriin, he eivät nähneet tarpeelliseksi sanoa SDP:n ja Vasemmiston kanssa ”EI” Kokoomuksen ehdotuksille.
Ideologia on palannut takaisin politiikkaan mikä on todella loistavaa yli kaksi vuosikymmentä kestäneen konsensuspolitiikan jälkeen!
keskiviikko 1. kesäkuuta 2011
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
1 kommentti:
Miksi sdp kieltäytyi 10.6 hallitustunnustelijan vaihdosta ja pääministerin paikasta? Koska Kataisen syrjäyttäminen olisi tuonut PS:n taas hallitusneuvotteluihin. EU-asioissa Sdp ei ole niin dogmaattisen jyrkkä kuin kokoomus, joten hallituspohja spd-ps-kepu olisi täysin mahdollinen.
Mutta eliitti haluaa PS:n oppositioon.
Jyrki Katainen ei kertonut kaikkea 10.6: hän olisi sallinut PS:lle vain kaksi äänestystä hallituksen linjaa vastaan, mitä hän ei kertonut tv:ssä. Valheen toistivat kaikki tv-uutiset ja totuus löytyy vain Jussi Niinistön blogista.
Halonen ja Lipponen painostavat sdp:tä, ja näitä ohjaa ruotsalainen rahavalta.
9.5.2011 tv-uutisissa Lipponen haukkui perussuomalaiset, varmaankin tarkoituksena sysätä nämä oppositioon.
http://www.thoughts.com/aabee/ps
http://lyyxem.freehostia.com/teljo.htm
Lähetä kommentti