Kirjoitus julkaistu sanomalehti Keskisuomalaisessa 21.6
Muurame vietti edellisen viikon ajan 90-vuotisjuhliaan. Muurame on kehittynyt muutamassa vuosikymmenessä maaseutuvaltaisesta pikkukunnasta monipuolisten ja laadukkaiden palveluiden sekä vahvan elinkeinorakenteen omaavaksi kasvukunnaksi. Katsottiin sitten tilastoja esim. sosiaali- ja terveydenhuollon, perusopetuksen tai erikoissairaanhoidon nettokustannuksista on Muurame selkeästi maakunnan ykkönen.
1960-luvulla monet Muuramen kaltaiset kunnat jäivät paikoilleen kun piti kehittyä ja ne ovat nyt kriisissä. Muuramessa sen sijaan nähtiin haasteet mahdollisuutena ja siitä lähtien on kunnassa työskennelty tiiviissä yhteistyössä päättäjien, virkamiesten, henkilöstön ja elinkeinoelämän kanssa muuramelaisten parhaaksi aina toinen toistaan tukien.
Syntyi Muurame-henki, joka on edelleen yksi kunnan kivijalka. Muurame-henki on taannut kunnan vahvan kehityksen ja mahdollistanut jouhevan yhteistyöhön kunnassa toimivien tahojen kanssa. Muurame-henki näkyi myös siinä miten sankoin joukoin muuramelaiset osallistuivat 90-vuotisjuhliin.
Kunnan itsenäisyys ei saa olla itsetarkoitus, sillä ei voida perustella kunnan olemassaoloa. Jossain tilanteissa taloudelliset ja väestölliset olosuhteet ovat vain sellaiset, ettei itsenäisyydelle ole edellytyksiä. En kuitenkaan ymmärrä sellaista politiikkaa, joka ajaa vahvat ja elinkelpoiset kunnat, kuten Muuramen, kohti suuria yksiköitä. Varsinkaan sellaista politiikkaa, joka perustuu hatusta vedettyihin väestömääriin.
Meillä luotiin aikanaan viisi suurta lääniä hallinnon tehostamisen nimissä. Nyt ne on pilkottu 15 elyksi ja 7 aviksi, koska huomattiin, ettei suuruuden ekonomia tuo tarvittua hyötyä. Herää kysymys, koska ylisuurille kunnille käy samoin? Koska huomataan, ettei valtiovallan taholta voida määritellä montako kuntaa Suomessa voi olla?
Monessa kuntaliitoksessa on nähty ettei vaikutukset ole olleet suotuisat esim. palveluiden laadun tai kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksien kannalta. Koska tehokkaiden ja laadukkaiden kuntapalveluiden säilyttäminen edellyttää hallinnollisen rajan olemassaoloa Muuramen ja naapurikuntien välillä, niin se raja ollaan valmiita säilyttämään!
Kuntamme ulkopuolella on tahoja ja voimia, jotka mielellään näkisivät Muuramen poistuvan kuntakartalta. Heidän näkemyksiään eivät mitkään järjelliset syyt puolla. Itsenäisyyden menettäminen ei takaisi laadukkaampia palveluita ja parempaa kustannustehokkuutta.
Toivon, että kuntauudistusta tehdessään uusi hallitus ryhtyy tarkastelemaan kuntia kuntalaisten lähtökohdista eikä pelkästään hallinnollisina yksikköinä. Mikäli valtiovallalta ei tule määräystä pakkoliitoksesta, olen varma, että vuonna 2021 juhlitaan Muuramen 100-vuotistataivalta itsenäisenä, nuorekkaana ja kasvavana edelläkävijä kuntana!
Jani Kokko
Kunnanvaltuutettu (sd.)
Muurame
tiistai 21. kesäkuuta 2011
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti