perjantai 10. kesäkuuta 2011

Kataisen kohtalonhetki

Puoliltapäivin tiedetään tuleeko Jyrki Kataisesta Suomen seuraava pääministeri, sillä silloin päättyy eduskuntapuolueiden antama mandaatti hallitustunnustelija Kataiselle.

Edessä on oikeastaan kaksi vaihtoehtoa, joista Katainen voi ilmoittaa:

1) Katainen ilmoittaa aloittavansa Keskustan kanssa neuvottelut vähemmistöhallituksen muodostamiseksi. Kyljessä tulevat RKP ja KD.

2) Katainen ilmoittaa epäonnistuneensa hallituksen muodostajana eikä halua toimia pätkäpääministerinä muutamaa kuukautta. Vetovastuu siirtyy SDP:n Jutta Urpilaiselle.

Nämä ovat ne ainoat vaihtoehdot jotka ovat kokeilematta ja realistisia, eivätkä ole kuolleita ideoita jo syntyessään. Katainen voi kyllä jostain kumman syystä esittää myös sellaisia vaihtoehtoja joiden epäonnistumista ei tarvitse edes epäillä.

1) Jatketaan kuuden puolueen neuvotteluita. Jos neuvotteluiden osapuolien lausuntoja osataan tulkita, niin vasemmisto ei ole palaamassa Kataisen esittämillä ehdoilla neuvotteluihin. Lisäksi on pelkkää ajantuhlaamista palata takaisin jo kerran kariutuneisiin neuvotteluihin.

2) Katainen pyrkii muodostamaan hallituksen Keskustan ja Perussuomalaisten kanssa. Mikäli puheenjohtaja Soinin lausuntoja on kuunnellut, vaikka viimeisen vuoden ajalta, niin pitäisi olla selvää, ettei puolue tule lähtemään hallitukseen, joka syytää suomalaisten veronmaksajien rajoja pitkin Eurooppaa. Tällainen hallitusviritelmä voisi onnistua, mikäli Kokoomus tekee täyskäännöksen Eurooppa politiikassaan.

3) KOK+SDP+PS, epäonnistui jo aikaisemmin.

Tunnin sisällä selviää miten Kataisen kuningastielle käy: tuleeko hänestä Suomen 72. hallituksen pääministeri vai suistaako hän poliittisella pelillä Kokoomuksen oppositioon?

Ei kommentteja: