tiistai 22. helmikuuta 2011

Talous kasvuun ja hyvinvointi nousuun SDP:n keinoilla


SDP julkaisi talous- ja veropoliittisen ohjelmansa viikonloppuna viidensadan puolueaktiivin joukolle Vantaalla. Ohjelma, jonka avulla SDP tulee voittamaan vaalit, on oikeudenmukaisin ja realistisin vaihtoehto verrattuna muiden puolueiden esityksiin. Tavoitteenamme on pysäyttää valtion velkaantuminen ensi vaalikauden aikana. Nykyisen porvarihallituksen järjettömän talous- ja veropolitiikan jälkiä on hyvin haasteellista korjata, mutta demarit ovat pystyneet tähän aikaisemminkin ja tämän raskaan työn ja vastuun tulemme hoitamaan nytkin.

SDP:n talous- ja vero-ohjelma on oikeudenmukaisempi kuin Keskustan. SDP:n ohjelma vastustaa viimeiseen asti verotuksen ajautumista kohti tasavero toisin kuin Kokoomuksen ohjelma. Perussuomalaisiin verrattuna meillä edes on talouspoliittinen ohjelma toisin kuin Soinin protestiliikkeellä. Luotan kuitenkin siihen, että Perussuomalaiset julkaisee oman talousohjelmansa, jahka ovat saaneet sellaisen kopioitua joltakin muulta puolueelta.

Vuonna 2007 työnsä aloittanut porvarihallitus pystyi muutamassa vuodessa muuttamaan kolme miljardia euroa ylijäämäisen valtiontalouden kahdeksan miljardia euroa alijäämäiseksi. Maailmantaloudenongelmat olisivat rantautuneet ja iskeneet yhtä voimakkaasti Suomeen huolimatta siitä ketkä olisivat olleet vallassa, sitä en kiistäkään. Mutta ero löytyy siitä miten näihin globaalintalouden haasteisiin olisi vastattu. Julkiset investoinnit, suuret rakennushankkeet olisivat tuottaneet kolme kertaa suuremman hyödyn kansataloudelle kuin verotuksenkevennykset. Investointien puolesta puhuivat monet kansantaloustieteen professorit eri yliopistoissa ja valtiovarainministeriön omat virkamiehet. Seuraavan vaalikauden suurin haaste on tuon porvarien jättämän aukon paikkaaminen valtiontaloudessa sosiaalisesti ja oikeudenmukaisesti kestävällä tavalla. SDP:llä on tarjota keinot siihen ja uskottava vaihtoehto nykyisten hallituspuolueiden linjalle:

Työllisyyttä vahvistavalla kasvu- ja investointiohjelmalla täytetään vajeesta kuusi miljardia euroa. Kuuden miljardin euron vajeen täyttäminen edellyttää noin kolmen prosentin kasvua kansantaloudessa ja tämä pystytään toteuttamaan demareiden ohjelmalla. Sen avulla saadaan luotua 100.000 uutta työpaikkaa ja nostamaan työllisyysaste 72 prosenttiin. Käsiin räjähtäneeseen nuorisotyöttömyyteen, johon työministeri Sinenmäki (vihr.) ei ole tarjonnut juuri mitään ratkaisuksi, otetaan nollatoleranssi.

Jäljelle jäävästä kahdesta miljardista 1,5 miljardia katetaan verotulojen lisäyksellä. Verotuksen kiristyminen kohdistuu varallisuuden ja pääoman verotukseen. Verotuksen tulee olla oikeudenmukaista ja tasa-arvoista, joten siksi veronkorotukset eivät kohdistu työn verottamiseen tai arvonlisäveroihin. Sosialidemokraatit eivät kannata arvonlisäveron nostamista, joka ajaa Suomen kohti tasaveroa, toisin kuin Kokoomus ja Keskusta, koska se ei ole oikeudenmukaista veropolitiikkaa sen iskiessä ankarimmin niihin joilla on pienet tulot. Lisäksi arvonlisäveron korottaminen iskee kipeimmin palvelualojen pieniin yrityksiin ja kiihdyttää inflaatio.

Loppu 500 miljoonaa paikataan säästöillä valtiontaloudesta. Säästöt on myös toteutettava oikeudenmukaisesti ja tämän laman kustannuksia ei saa maksattaa yhteiskunnan vähempiosaisilla – opiskelijoilla, työttömillä, eläkeläisillä. Siksi säästöt kohdistuvat elinkeinotukiin, varustelumenoihin ja hallinnon päällekkäisyyksien purkamiseen eli byrokratian vähentämiseen. Lisäksi harmaantalouden valvontaa tullaan tehostamaan ja se saatetaan verotukseen piiriin. Varovaisten arvioiden mukaan Suomen harmaassa taloudessa valtiolta jää saamatta verotuloja noin 10 miljardin euron arvosta, joten tähän ongelmaan on syytä puuttua ja sen torjuntaa ohjata resursseja.

Myöhemmin tulen avaamaan tarkemmin SDP:n talous- ja veropoliittisen ohjelman linjauksia kasvun, valtiontalouden ja verotuksen osalta.


Ei kommentteja: