keskiviikko 5. tammikuuta 2011

Uusi vuosi, sama meno?


Vuosi vaihtui mutta ns. uusia kujeita ei näytä tulevan vaan viime vuoden tyylillä jatketaan: VR:ää vaivaa edelleen lumi ja pakkanen, euroalueen talouskriisi syvenee entisestään, SDP:n kannatus (käytetään tässä yhteydessä termiä) ”pysyy vakaana”, vaalirahoituskohu ei ota laantuakseen ja Helsinki hautautuu lumeen. Jatkuuko sama myös tämän vuoden ajan vai onko muutosta tulossa?

Suurimpia muutoksia nykymenoon saattaa tuoda huhtikuun eduskuntavaalit, muutoksen suuruus riippuu jälleen kerran kansan mielipiteestä. Kuluneen neljän vuoden aikana on nähty mihin tilaan nykyisten porvaripuolueiden, Kokoomuksen puisto-osaston ja ikuisen hallituspuolueen RKP:n yhteyshallitus on Suomen vienyt. Muutosta näiden ryhmittymien politiikalle tarjotaan monelta eri suunnalta. Nyt myös hallituspuolueet itsessään tarjoavat muutosta nykyiselle politiikalle. Vaalien lähestyessä Kokoomuksen ja Keskustan pyhäallianssi on osoittanut rakoilemisen merkkejä. Viimeisimpiä osoituksia yhteisrintaman hajoamisesta ovat Kokoomuksen kansanedustajien mielipiteet ministeri Vehviläisen liikennepolitiikasta ja tänään Mauri Pekkarisen tyrmätessä kovin sanoin Hetemäen veroesitykset.

Vaalikauden viimeiset valtiopäivät on yleisesti poliittisilta ratkaisuilta jähmeä, puolueiden pyrkiessä minimoimaan merkittävät poliittiset ratkaisut vaalien johdosta. Toivottavaa kuitenkin on, että pitkillä valtiopäivillä oleva eduskunta ei kokonaisesti ryntää vaalikentille ja jätä edessä olevat tärkeät ratkaisut tekemättä, talous ja työllisyys eivät voi odottaa neljää kuukautta ja tuleviin hallitusneuvotteluihin kuluvaa aikaa. Hallitus kyllä on omasta puolestaan kasannut paljon päätettävää seuraavalle hallitukselle, joten sitä listaa on eduskunnan enää turha pitkittää.

Sään suhteen jatkuu myös sama meno kuin viime vuonna. Noloa tästä tekee sen, että viime vuoden tilanteesta ei otettu mitään opiksi, vaikka näin luvattiin monelta eri taholta. Viime talven suurimpina ongelmapesäkkeinä olleet rautatiet ja junat sekä Helsingin kadut ovat myös tänä samassa tilassa. Talvella voi tulla lunta todella paljon ja pakkanen saattaa nousta korkealle, silti tähän ei ole varauduttu vaan vastauksena talvesta johtuviin ongelmiin on tarjottu ainoastaan ”ei ole resursseja”. Kunnolliset resurssit tilanteen korjaamiseksi olisi tietysti voinut hoitaa kuntoon jo viime talven kokemuksien perusteella, eikä tarkkailla tilannetta vielä tämän talven ajan.

P.S.
Iltapäivälehdille jutun aihetta tuottanut ”nännilääkäri” sai tänään korkeimmassa oikeudessa lopullisen tuomionsa seksuaalisesta ahdistelusta vuoden 2007 kesällä tehdystä rikoksesta. Kuka vielä voi väittää, että Suomen oikeuslaitos olisi aliresursoitu ja ruuhkautunut.

Ei kommentteja: