perjantai 7. tammikuuta 2011

Kokoomuksen puisto-osaston uudistunut ilme

Eduskuntavaaleihin on sata päivää aikaa ja lähes kaikki puolueet ovat saaneet kampanjailmeensä ja iskulauseet valmiiksi. Yhden puolueen valinnat vaaleja varten herättävät ihmetystä. Ennen joulua Kokoomuksen puisto-osasto (ent. Vihreät) julkaisi vaaliteemansa: Suomen vaakunaleijona vihreällä pohjalla, iskulauseena ”Uusi Suomi”. Asiasta on yllättävän vähän noussut laajempaa keskustelua akateemisten piirien ulkopuolella, edes fanaattisimmat nurkkapatriootit eivät ole aktivoituneet Vihreiden provokaation edessä. Ainoana asiasta julkisuudessa näkyvästi tuohtunut henkilö oli liikemies Niklas Herlinin, joka puolusti omaa mediabrändiään. Ihmetystä kyllä herättää hyvinkin kansallishenkisen iskusanan käyttäminen, sillä ovathan Vihreät profiloituneet lähinnä maailmaa syleilevinä hippeinä eivätkä kansallishenkisinä isänmaanedustajina.

Vihreiden uudistuneessa ilmeessä oma huomioni kiinnittyi suuresti vaakunaleijonan esiintymiseen. Tyrmistyin asiasta suuresti sillä ensinnäkin lipun ja vaakunaleijonan käyttö tavaramerkkinä tai kaupallisissa tarkoituksissa on kiellettyä. Suomen leijonavaakuna symboloi valtiota ja tästä syystä se mm. esiintyy tasavallan presidentin autorekisterinumeron tilalla, valtio- ja sotalipussa sekä kunniamerkeissä. Heraldiikan puoliammattilaisena tuntuu hyvin törkeältä miten yksi puolue tuosta noin vain ottaa kansallissymbolin omakseen ainoastaan edistääkseen omia itsekkäitä päämääriä. Vaakuna leijona on ollut Suomen tunnuksena jo 1580-luvulta lähtien, jolloin se edusti Ruotsin valtakunnan itäisiä osia kuningas Kustaa Vaasan hautamuistomerkissä. Sen jälkeen siitä tuli Suomen autonomisen suuriruhtinaskunnan vaakuna lisättynä herttuakunnan kruunulla, ja vuodesta 1917 se on edustanut itsenäistä Suomen tasavaltaa.

Sisäministeriön alaisen Suomen heraldisen toimikunnan jäsen professori Jukka Kemppinen kertoi Suomen Kuvalehden haastattelussa joulun alla, että virallinen syyttäjä voisi vaatia vaakunaleijonan käytönkieltämistä Vihreiden kampanjassa. Selkeitä perusteita tälle vaatimukselle lainpuitteissa olisi. Vihreiden uusi leijona-ilme on yksi yhteen vaakunaleijona kanssa, ainoastaan yhdeksän heraldista ruusua puuttuu, jotta se olisi täsmälleen valtion vaakunan kaltainen. Tekoa puolustavina argumentteina on käytetty mm. Kokoomusta, jonka symbolina on leijona. Ensinnäkin jos toinen toimii väärin, esim. hyppää vaikka kaivoon, kannattaa tätä toimintaa seurata? Toiseksi Kokoomuksen käyttämä leijona ei ole millään tavoin tunnistettavissa Suomen leijonavaakunaksi vaan puolue on muotoillut leijona-symbolista omanlaisensa tunnuksen. Heraldiikassa leijonahan on kotkan ja karhun ohella yksi eniten käytetyistä tunnuksista. Onko Vihreillä todellakin luovuus ja ideat näin vähissä, kun yksi kansakunnan symboleista täytyy ottaa tunnukseksi puolueen vaalikampanjaan?

Summa summarum, kaipa Vihreiden uusi ulkoasu on poliittisesti ymmärrettävä hyvin rationaaliseksi valinnaksi. Ainakin kuluneen neljän vuoden aikana Vihreiden politiikka on ollut niin oikeistolaista, ettei perinteinen maapallo logo globaalia hyvinvointia ja vastuuta symboloivana tunnuksen enää edusta puolueen linjaa. Paremmin nykyistä linjaa kuvaa uudistettu ilme, onhan se nyt hyvin yhtenevä emopuolueen eli Kokoomuksen kanssa arvojen kanssa.

Ei kommentteja: