maanantai 26. lokakuuta 2009

Lomautuksiin ryhdyttiin.

Valtuusto päätti äänin 26-6 kunnan henkilöstön lomautuksesta viiden päivänajaksi vuoden loppuun mennessä. Lomautuksista suurin osa koostuu opettajista, jotka eivät ottaneet paljoa vapaaehtoisia vapaita. Henkilökohtaisesti päätös ei todellakaan ollut, mutta vähäisistä vaihtoehdoista ainoa oikea.


Lomautuksella saavutettava 150.000 euron säästö auttaa painamaan alijäämäisen budjetin minimiin. Kylmä tosiasia on se, että 31.12.2009 mennessä kuluja täytyy leikata noin 420.000 euron edestä. Kunnallisveron tai muiden maksujen korottaminen ei tässä tilanteessa auta yhtään niiden kohdistuessa vasta ensi vuoden talousarvioon, joten lomautus on ainoa tarpeeksi säästöä tuottava keino tässä tilanteessa.


Viikkojen ajan on maalailtu kauhukuvia siitä miten koko järjestäytynyt yhteiskunta romahtaa jos opettajat lomautetaan viideksi päiväksi. Lomautusasian käsittelyssä olen huomannut miten paljon on tunnepitoisesti suhtauduttu tähän asiaan ja se näkyi myös illan valtuustossa. Rationaalisesti ajateltuna lomautuksessa ei edes ole kyse kuin kahdesta varsinaisesta koulupäivästä, sillä kolme muuta lomautuspäivää hoidetaan erilaisia ”teemapäiviä” karsimalla, jolloin koulunkäynti toimisi muutenkin vain puoliteholla. Lisäksi varsinaisesti mitään lakia opettajien lomautuksienaikana ei tulla rikkomaan ja valtuusto ei tässä suhteessa ole toiminut laittomasti. Asioita kannattaa myös suhteuttaa sillä tänä vuonna lomautetut valtion ja kuntien palveluksessa olevat henkilöt ovat vain murto-osa siitä mitä yksityinen sektori on tänä vuonna irtisanonut tai lomauttanut. Viiden päivän lomautuksella palvelut säilyvät suhteellisen samalla tasolla ja kaikki saavat pitää työpaikkansa.


Ikäviä päätöksiä ei ole koskaan miellyttävä tehdä, mutta joskus se on välttämättömyys. Illan kokous oli tähänastisen valtuustourani vaikein ja uskon, että yhtä vaikeita päätöksiä on vielä tulossa seuraavien vuosian aikana. Valtuutettuna minun on ajateltava koko kunnan etua, on ehkä vaikea ymmärtää miten lomautuspäätös voi olla kunnan etu, mutta se auttaa suuresti kunnan toimintakyvyn säilymisessä.

1 kommentti:

Juho Suortti kirjoitti...

No näinhän se on. Parempi kai lomauttaa kuin ajaa toimintoja kokonaan alas. Ikävä päätös silti, eikä lomauttamisista saa tulla tapa.