maanantai 16. marraskuuta 2009

Veronkorotukset välttämättömiä!

Kova vääntö käytiin illan valtuustossa ensi vuoden tuloveroprosentista. Keskustelua ja äänestystä käytiin hallituksen, demarien ja kokoomuksen esityksien välillä. Kokoomuksen ehdotus prosentin pitämisestä ennallaan hylättiin selvin luvuin, mutta lopullisessa äänestyksessä demareiden esitys voitti hallituksen esityksen äänin 18–17. Uusi tuloveroprosentti mahdollistaa palveluiden laadukkaan järjestämisen jatkossa ja ensi vuonna lomautuksiin ei tulla turvautumaan. Rahaa on nyt huomattavasti enemmän kuin mihin budjettia on raamitettu, mutta se ei kuitenkaan tarkoita kulutusjuhlien alkamista. Taloutta on tasapainotettava ja entistä tarkemmin on pidettävä huolta, että kunnanorganisaatio toimii tehokkaasti. Säästöön jäävillä varoilla luodaan puskuri tulevia vuosia varten. Investointi tarpeet tulevat olemaan suuret valtuustokauden lopussa ja huomattavan suureksi paisunutta velkataakkaa tulee lyhentää.


Valtuuston oikealaita antoi esityksen verojen pitämisestä ennallaan, kiristettäisiin vyötä ja katsottaisiin mihin se riittää. Hyvin erikoista puhetta puolueelta, joka viimeiset vuodet on kantanut suurta huolta ihmisten hyvinvoinnista. Niin suurta, että puolueen linjat alkavat enenevässä määrin olla yhteneviä SDP:n kanssa. Tässä tilanteessa puheet ja teot ovat ristiriidassa, millaista hyvinvointia tuo palveluiden leikkaaminen, sillä se olisi ollut edessä ilman valtuuston linjausta.


Myös muut ryhmät ja henkilöt, jotka kannattivat prosentin pitämisestä ennallaan, eivät tarjonneet minkäänlaisia ratkaisuehdotuksia talouden tasapainottamiseen. Veroja ei saisi korottaa, palveluita karsia ja henkilöstöä lomauttaa, herää kysymys mistä niitä säästöjä sitten pitäisi tulla?


Hallituksen ehdotuksena ollut 0,25 prosentin korotus olisi ollut aivan riittämätön tulevia vuosia ajatellen. Ensi vuodeksi se olisi saattanut riittää, mutta entä sen jälkeen? Tässä tunnutaan krapulaa parantavan viinaa juomalla, hetken se helpottaa mutta mikään pitkäkestoinen ratkaisu se ei ole. Olen kuullut puhuttavan, että verojen korotus heikentää kunnan imagoa. Ilman korotusta palveluita olisi jouduttu leikkaamaan ja osia toiminnoista lakkauttamaan, puhumattakaan henkilöstön lomautuksista. Mielestäni nämä heikentävät enemmän kunnan imagoa kuin veronkorotukset, tätä ei kuitenkaan tunnu kaikki poliittiset ryhmät ymmärtävän.


Tosiasia on se, että jos vastakkain ovat verot ja palvelut niin suuri enemmistö kuntalaisista valitsee verotuksen tiukentamisen, jos silloin pystytään säilyttämään peruspalvelut.

Ei kommentteja: