keskiviikko 3. syyskuuta 2008

Kiinnostaako paljas pinta asiakysymyksiä enemmän?

Iltasanomissa oli eilen näyttävästi uutisoitu kokoomusnuorten tuorein tempaus, samoin kuin tämän päivän Keskisuomalaisessa. Onko tämä nyt sitten oikea tapa saada ihmiset - ja tässä tapauksessa erityisesti nuoret - kiinnostumaan yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta? Politiikkaa usein kutsutaan sirkukseksi, mutta varsinkaan nuorten poliitikkojen, jotka vasta yrittävät saada ääntään kuuluville, ei pitäisi tällaisilla tempauksilla tukea käsitystä politiikan viihteellistymisestä. Politiikasta saadaan räväkkää muutenkin kuin esiintymällä alastomana kalenterinkuvissa. Minuun ainakin tekee suuremman vaikutuksen poliitikkojen retoriset taidot kuin fyysiset ominaisuudet.


Kalenterikuvat vain vahvistavat käsitystäni kokoomusnuorista pinnallisina ihmisiä, joiden politiikan taju ei välttämättä edusta terävintä kynää penaalissa. Mielipiteeni ei ole syntynyt pelkästään näiden kuvien perusteella vaan ihan kokoomusnuorten kanssa käydyissä keskusteluissa. Kokoomusnuoriin tunnutaan liittyvän vain sen takia, koska se on trendikästä ja kaikki menestyvät ja nuoret ihmiset tuntuvat kuuluvan kokoomukseen. Sitten kun kysyn miksi joku on liittynyt kokoomusnuoriin, niin suurin osa vastauksista liittyy enemmän ”bilettämiseen”, "isän-bemariin” ja muihin asioihin, jotka ovat ”hyvin tärkeitä” tehtäessä päätöstä liittyä poliittiseen järjestöön. Jäseneksi liittyneet ihmiset eivät välttämättä edes ajattele minkälaista politiikkaa kokoomus ajaa ja edustaa, vaan liittyvät jo pelkästään trendikkyyden takia. Saa nähdä koska tämä trendi menee pois muodista. En toivo tätä pelkästään oman puolueeni takia vaan koko suomalaisen demokratian kehittymisen ja poliittisen keskusteluntason sekä sen uskottavuuden takia.


Varsinkin vaaleissa olisi äänestyspäätöstä tehtäessä syytä keskittää huomio pikemmin ehdokkaan ajamaan asiaan ja tavoitteisiin kuin ehdokkaan muihin avuihin. Itse ainakin toimin näin.

Ei kommentteja: