torstai 18. syyskuuta 2008

Nuorten aktivoiminen.

Tulevissa vaaleissa uskotaan äänestysaktiivisuuden nousevan vuoden 2004 kunnallisvaalien 58,6 prosentista. Tämä olisi todellakin suotavaa, sillä jos 40 prosenttia kansasta ei pidä äänestämistä oikeana tapana vaikuttaa on, yhteiskuntajärjestelmän tasapuolinen toiminen hankalaa, sillä äänestysaktiivisuuden laskiessa entisestään ollaan pahimmassa tapauksessa siirtymässä vähemmistönvaltaan. Erityisesti nuorten äänestysaktiivisuus mietityttää monia. Muuramessa 18–25-vuotiaiden osuus väestöstä on koko maakunnan suurin. Silti enemmistö 18–25 vuotiaista jättää äänestämättä, oli kyseessä sitten mitkä vaalit tahansa. Väestöryhmä, jolla halutessaan on paljon valtaa käytössä, ei jostain syystä käytä sitä. Tämä näkyy myös siinä, ettei nuoria saada ehdokkaiksi vaikka nuori ehdokashan parhaimmin ajaisi juuri nuorten asiaa. Nuoret kokevat politiikan hieman vanhanaikaiseksi ja jämähtäneeksi toiminnaksi, jossa yksittäinen ihminen ei pysty vaikuttamaan. Tämä on selkeästi väärä käsitys, koska yksi ihminen voi todellakin muuttaa asioita ja kansalaiset itse luovat omanlaisensa poliittisen kulttuurin! Äänestysaktiivisuuden nostamisessa tulisi minun mielestäni suurempi huomio kiinnittää noiden väärien käsitysten muuttamiseen, kuin äänestysikärajan laskemiseen kuuteentoista ikävuoteen.


En kuitenkaan lähtisi laskemaan kunnallisvaalien äänestysikärajaa, vaikka se tuntuukin olevan lähes paniikinomainen reaktio äänestysaktiivisuuden nostamiseen. Todennäköisemmin äänestysiän laskeminen kuuteentoista vuoteen vaan lisäisi passiivisten äänestäjien osuutta. Tärkeämpää on saada 18–25-vuotiaat nuoret äänestämään. Kuitenkin alaikäisille voidaan luoda juuri nuorisovaltuustojen ja muiden yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen keskittyvien yhdistysten kautta mahdollisuus olla osana demokraattisessa prosessissa kunnissa ja tätä kautta luoda kiinnostus äänestämiseen täysi-ikäisenä.


Suurin osa ihmisen arkeen vaikuttavista päätöksistä tehdään juuri kunnissa. Siksi olisi hyvä saada myös nuoret uurnille; ovathan nuoret Muuramessa hyvin merkittävä palveluita käyttävä ryhmä. Nuorten kiinnostusta yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen pitää kasvattaa jo ennen äänestysikää. On hyvin vaikeaa innostaa nuoria äänestämään, jos heille on jo ennestään syntynyt välinpitämätön asenne omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa. Hyvänä keinona kiinnostuksen herättämisessä jo yläasteikäisistä lähtien olisi nuorisovaltuusto. Nuorisovaltuuston avulla saataisiin luotua kanava nuorten ja kunnanpäättäjien välille. Nuorilla on paljon hyviä ideoita palvelujen luomisessa ja kehittämisessä, mutta tarpeeksi hyvät väylät niiden esittämiseksi ovat aikaisemmin puuttuneet. Myös lautakunnissa olisi hyvä kuunnella nuorten mielipidettä asioissa, jotka erityisesti liittyvät nuoriin ja heidän käyttämiin palveluihin.

Ei kommentteja: