torstai 14. marraskuuta 2013

Inhimillisesti ja taloudellisesti kestävä budjetti

Muuramen kunnanvaltuustossa tehtiin maanantaina pienimuotoista historiaa, sen hyväksyessä ensi vuoden talousarvion poikkeuksellisesti jo näin marraskuussa. Perinteisesti virkamiesten tekemän esityksen jälkeen talousarviota on palloteltu lautakuntien ja kunnanhallituksen välillä, ja hyväksytty vasta viime tipassa joulukuun puolenvälin jälkeen. Ensimmäistä kertaa pitkään aikaan talousarviossa on myös onnistuttu pysymään yhdessä sovituissa raameissa ja menojen kasvu on erittäin maltillista. Tästä täytyy antaa kiitos lautakunnille, jotka ovat hoitaneet työnsä vastuullisesti, sekä erityiskiitos virkamiesjohdolle, jotka ovat onnistuneet hillitsemään merkittävästi toimintamenojen kasvua sekä kääntämään henkilöstömenot laskuun, ilman että näillä toimenpiteillä on suurta vaikutusta tämänhetkisten palveluiden laatuun tai saatavuuteen.

Menojen rahoituksessa prosentit pysyvät samoina, kunnallisveron ollessa 19,50. Alustavien tietojen mukaan verotulot kasvaisivat ensi vuonna 2,9 prosenttia eli noin miljoona euroa. Edellisen valtuustokauden alussa sosialidemokraattien esityksestä tehty päätös veroprosentin nostamisesta 0,5 yksiköllä on osoittautunut erittäin hyväksi ratkaisuksi. Tuolloin tehdyllä korotuksella on pystytty viime vuosien aikana tasapainottamaan taloutta, pienentämään lainakantaa sekä luomaan puskuria edessä oleviin investointeihin. Ennakolta varautuminen on mahdollistanut sen, ettei Muuramessa ole ollut, kansantalouden syöksykierteestä johtuen, tarvetta paniikkiratkaisuihin kunnantalouden suhteen. Valtionosuuksissa Muurame liikkuu myös ensi vuonna valtakunnankeskiarvon alapuolella saaden vain noin 9,5 miljoonaa euroa. Tämä on noin 17 prosenttia koko kunnan talousarviosta. Muurame kantaa myös vastuunsa muiden kuntien taloudesta maksamalla ainoana Keski-Suomen kuntana verotulojentasausta ensi vuonna lähes 900.000 euroa. Muu Suomi elättää hyvin vahvasti maakuntaamme, sillä ensi vuoden aikana Keski-Suomen kunnat saavat yli 70 miljoonaa euroa verotulojentasausta.

Pari nostoa talousarviosta on syytä tehdä. Positiivista on terveydenhuollon palveluiden sekä erikoissairaanhoidon sekä kustannusten kasvun hidastuminen. Paljon parjattu terveydenhuollon yhteistoiminta-alue JYTE on selkeästi ottanut itseään niskasta kiinni ja kustannusten ei pitäisi enää ensi vuonna laukata aivan edellisen vuosien vauhtia. Vuoden 2012 tilinpäätökseen verrattuna kustannukset ovat itse asiassa yli 300.000 euroa pienemmät.

Kansatalouden pyöriä Muurame pitää omalta osaltaan pyörimässä investoimalla ensi vuonna yli 5,4 miljoonalla eurolla. Suurista investoinneista johtuen velkaantuminen kääntyy jyrkkään nousuun ja tämä on otettava vakavasti. Onneksi Muuramen velkaantuminen on ns. positiivista velkaantumista merkittävien investointikohteiden ollessa koulujen laajennuksia ja peruskorjauksia sekä uimahallin peruskorjaus. Siis sellaisia investointeja, joilla vahvistetaan kuntalaisten hyvinvointia sekä Muuramen mainetta hyvänä paikkana asua ja yrittää.  

Erittäin nopeasti laadittu ja hyväksytty, inhimillisesti sekä taloudellisesti kestävä talousarvio, on osoitus Muurame-hengen vahvuudesta. Huolimatta uudistuneesta valtuustosta ja virkamieskunnasta, perinne muuramelaisesta päätöksentekokulttuurista elää edelleen vahvana, yhdessä sovituissa raameissa on pysytty eikä yksikään puolue ole lähtenyt tekemään irtiottoja. Kaikki puolueet Vasemmistosta Kokoomukseen ovat toimineet ensisijaisesti kuntalaisten etua, eivätkä puolueen etua, ajatellen. Muuramen talousarvion linjaukset ja painotukset voikin kiteyttää yhteen lauseeseen: kunta on olemassa ensisijaisesti kuntalaisia varten.

Ei kommentteja: