lauantai 19. maaliskuuta 2011

Palveluseteli luo epätasa-arvoa

Mielipidekirjoitus julkaistu Keskisuomalaisessa 19.3

Tänään 19.3 vietetään Minna Canthin ja tasa-arvon päivää. Jyväskylän Sosialidemokraattiset Nuoret ja Opiskelijat (JSDN) haluavat kiinnittää huomiota suomalaisia eriarvostavaan kehitykseen julkisten palveluiden saamisessa. Kuntakentällä, erityisesti sosiaali- ja terveyssektorilla, on viime vuosina panostettu palvelusetelijärjestelmän käyttöönottoon. Tarkoituksena on säästää kuntien rahoja palveluntuotannossa ja kasvattaa kuntalaisten itsenäisyyttä palveluiden hankkimisessa. Tähän liittyy kuitenkin hyvin monenlaisia ongelmia kuntalaisten tasa-arvon kannalta. Yksityisten palveluiden saatavuus, laatu ja hinta vaihtelevat suuresti kuntien välillä. Palvelusetelijärjestelmä myös heikentää suuresti julkisten palveluiden rahoitusta, sillä entistä suurempi osa rahoituksesta joudutaan suuntaamaan yksityisen sektorin katteiden kasvattamiseksi.

On suuri, ideologinen linjanveto päättää siitä, että ihmisten täytyy itse osata, jaksaa ja kyetä hankkimaan itselleen sopivat palvelut. Kyseessä on samanlainen oikeistolaiseen retoriikkaan perustuva ajatus, kuin että jokaisen ihmisen pitäisi kyetä neuvottelemaan itselleen sopivista työehdoista työehtosopimusten ulkopuolelta. Palveluseteli johtaa väistämättä siihen, että ihmiset ovat vaarassa jäädä oman onnensa nojaan ja taloudelliset sekä sosiaaliset erot ihmisten välillä vain kasvavat. Sosiaali- ja terveyspalveluiden tasa-arvoinen ja laadukas saatavuus on yksi tärkeimpiä asioita tasa-arvoisessa hyvinvointivaltiossa. Köyhyys, työttömyys ja sairastuvuus kasaantuvat usein samojen ihmisten taakaksi, sillä nämä tekijät ovat yhteydessä toisiinsa. Yhteiskunnan tehtävä on taata ihmisille todellinen mahdollisuuksien tasa-arvo, joka luo jokaiselle keinoja edistää omaa elämäänsä ja hyvinvointiaan.

Yksityiset palvelut voivat täydentää julkista palveluntuotantoa, mutta niitä ei tule asettaa itsetarkoituksellisesti etusijalle julkisiin palveluihin nähden. Siksi palveluseteli-kokeilu täytyy lopettaa ja resurssit tulee suunnata julkisten hyvinvointipalveluiden kehittämiseen. Näin mahdollistetaan tasa-arvoiset palvelut kaikille kuntalaisille, huolimatta heidän varallisuudestaan tai asuinpaikastaan.

Jani Kokko
puheenjohtaja
Jyväskylän Sosialidemokraattiset Nuoret ja Opiskelijat

Ei kommentteja: