torstai 3. maaliskuuta 2011

Hyvinvointivaltio nimeltä Suomi on kriiissä

Pääkirjoitus on julkaistu Pätkätyöläinen – lehdessä 3.3.2011

2007 eduskuntavaalien jälkeen muodostettu hallitus sai perintönä kasvavan kansantalouden, vähenevän työttömyyden ja yli kolme miljardia euroa ylijäämäisen valtiontalouden. Nyt, neljä vuotta myöhemmin, seuraaja saa perinnöksi kasvaneen työttömyyden, lisääntyneen eriarvoisuuden kansalaisten välillä ja kahdeksan miljardia alijäämäisen valtiontalouden. Hallituskauden jälkeen maassa on 700.000 köyhää, 150.000 lasta elää köyhyysrajalla sinnittelevissä perheissä. Meillä on neljännesmiljoona työtöntä, joista pitkäaikaistyöttömien osuus kasvaa, yli 50.000 nuorta on työttömänä.

Maailmantaloudenongelmat olisivat iskeneet yhtä voimakkaasti Suomeen huolimatta siitä ketkä olisivat olleet vallassa, sitä en kiistäkään. Mutta ero löytyy siitä miten näihin globaalintalouden haasteisiin olisi vastattu. Esimerkiksi julkiset investoinnit olisivat tuottaneet kolme kertaa suuremman hyödyn kansataloudelle kuin verotuksenkevennykset. Sinivihreähallitus on tullut kriisin keskellä tunnetuksi sanomasta ”seuraava hallitus”, ja sen mukaisesti siirtänyt vastuun useista tärkeistä poliittisista kysymyksistä seuraavalle hallitukselle. ’

Eräs suuri valtiomies on sanonut ”jos vapaa yhteiskunta ei kykene auttamaan suurta joukkoa köyhiä, se ei voi pelastaa pientä joukkoa rikkaita”. Yhteiskuntarauhan kannalta nykyinen tilanne on kestämätön. On syntymässä uusia yhteiskuntaluokkien välisiä muureja kansalaisten väliin. Tämä on tapahtumassa maassa, jota pidetään tasa-arvoisuuden edelläkävijänä. Haluammeko tämän kehityksen jatkuvan ja eriarvoistumisen, työttömyyden, turvattomuuden ja köyhyyden lisääntyvän?

Suurin osa kansalaisista ei halua nykyisen politiikan jatkumista. Äänestämällä huhtikuun eduskuntavaaleissa olemme osa muutosta ja yhdessä voimme kääntää kansakunnan tien kohti yhteiskuntaa, jossa rahanvalta on korvattu kansanvallalla. Hyvinvointivaltioon, jossa markkinatalous toimii yhteiskunnan hyödyksi, eikä yhteiskunta markkinatalouden hyödyksi. Nykyinen rahan, ahneuden ja yksilökeskeisyyden hallitus tulee korvata sosiaalisesti ja oikeudenmukaisesti toimivaksi hallitukseksi ja tämän muutoksen voi ainoastaan SDP:n johtama hallitus tarjota.

SDP:n vaihtoehto, jolla Suomi nostetaan lamasta seuraavalla hallituskaudella, on realistisin ja oikeudenmukaisin verrattuna muihin puolueisiin. Muutamia esimerkkejä, joita SDP:n johtama hallitus tulee ajamaan: Oikeudenmukainen verouudistus, jossa yhtenä osana pääomatuloverotuksen progression kiristäminen. Emme kannata alv:n nostamista, kuten Kokoomus, sillä se johtaa kohti tasaveroa ja se ei ole oikeudenmukaista veropolitiikkaa. Eläkeikää ei tulla nostamaan sosialidemokraattien toimesta vaan työuria pidennetään parantamalla työhyvinvointia ja työelämän joustoja. Perusturvan tasoa parannetaan, tavoitteena on minimipäivärahojen nostaminen 100 eurolla.

Työtä näiden tavoitteiden puolesta ovat valmiita tekemään kaksi tämän lehden sivuilla esiteltävää nuorta ehdokasta – Atte Viinikka ja Sonja Kekkonen. Luottamusta demokraattiseen järjestelmäämme ei palaudu ja muutosta nykyiseen politiikkaan ei tule, jos samat ihmiset äänestetään uudestaan päättämään asioista. Jos haluat hyvinvointiyhteiskunnan olevan voimissaan tulevaisuudessa ja jos haluat nähdä todellisen muutoksen suomalaisessa politiikassa, ovat Atte ja Sonja sinun edustajiasi.

Politiikka on aina jakopolitiikkaa. Se mistä otetaan ja mihin annetaan, on aatteellinen kysymys. Siksi politiikalla ja puolueilla on eroja, siksi ei ole yhdentekevää ketkä poliittista valtaa kulloinkin käyttävät. Tämän vuoksi politiikkaan tulee vaikuttaa ja äänestäminen huhtikuun eduskuntavaaleissa on tärkeää. Meillä jokaisella oleva äänioikeus on pitkällisen työn tulosta. Siksi äänestäminen ei ole pelkästään oikeutemme, se on meidän velvollisuutemme. Päätöksiä tekevät ne, jotka tulevat paikalle. Jos sinä et äänestä, joku muu kyllä käyttää ääntäsi. Olethan paikalla huhtikuussa.

Äänestä ja vaikuta!


Eduskuntavaalit 17.4
Ennakkoäänestys 6.-12.4

Jani Kokko
kunnanvaltuutettu

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mielestäsi terveyspalvelut paranisi jos palvelusetelit poistettaisi ?Yksityipalvelujen saatavuus vaihtelee huomattavasti mielestäsi on parempi et sekin sektori lopetettaisiin. Lääkäreitä rupeaisi mielestäsi kiinnostamaan,homeisissa tiloissa pakkotahtisen työn terkeminen ?Lääkäripulaa ei todellakaan ratkaista palvelusetelien poistamisella.Kyllä lääkäriin on pystyttävä soittamaan olivatpa palvelut kunnallisia tai yksityisä.Rikkaus ei ole rikos demareiden ideologialla siltä tuntuukin.

Anonyymi kirjoitti...

Kommentti oli tarkoitettu kirjoitukseesi 19.3.2011