sunnuntai 7. marraskuuta 2010

Yhdysvaltain välivaalit.


Konservatisminaalto pyyhkäisi yli koko kansakunnan viikolla käydyissä Yhdysvaltain välivaaleissa republikaanien murskaavan voiton myötä. Presidentti Barack Obaman politiikkaa vastaan noussut Teekutsu-liike ei yltänyt yhtä suureen voittoon josta liikkeen ehdokkaat pitivät kovaa ääntä. Sinänsä vaalien tulos ei ollut yllätys, gallupit näyttivät hyvin selkeästi viimeisen kuukauden aikana demokraattien tappiota, kysymys oli ainoastaan siitä kuinka paljon edustajia demokraatit tulevat menettämään kongressissa.

Republikaaninen voitto oli murskaava, 64 lisäpaikkaa edustajainhuoneessa ja kuusi senaatissa. Republikaanien saavuttama voitto oli suurin sitten vuoden 1938, jolloin demokraatit menettivät 72 paikkaa edustajainhuoneessa. Senaatissa demokraatit onnistuivat niukasti säilyttämään enemmistönsä, sen kutistuessa yhdeksästä kolmeen. Edustajainhuoneesta poiketen, koko senaatti ei ollut vaihtumassa vaan ainoastaan kolmannes, 34 senaattoria. Enemmistön pienentyminen näin paljon aiheuttaa kuitenkin Obamalle ongelmia uudistusten läpimenossa. Ratifioimista odottaa mm. sopimus Venäjän kanssa ydinaseriisunnasta, jota lähes kaikki republikaanit vastustavat. Obaman hallinnon kohtaama takaisku ei ole ainutlaatuinen sillä monet liberaalit presidentit ovat kohdanneet tappion välivaaleissa, huolimatta suuresta kannatuksesta jolla presidentit on valittu. Clintonin kauden alussa esillä ollut terveydenhuoltoreformi johti vuoden 1994 välivaaleissa demokraattien suureen tappioon edustajainhuoneessa, 54 paikkaa. Clintonin ja George W. Bushin ensimmäisen kausien välivaalit ovat ainoat viimeisen 80 vuoden aikana, jolloin presidentin puolue on pystynyt lisäämään paikkojaan edustajainhuoneessa.

Republikaanien merkittävänä tavoitteena senaatin vaaleissa oli nevadalaisen demokraattisenaattorin ja enemmistöjohtajan Harry Reidin uudelleenvalinnan estäminen. Reid on ollut yksi presidentti Obaman merkittävimmistä tukijoista ja lainsäädännöllisten hankkeiden edistäjä, joten hänen syrjäyttämisensä senaatista olisi edistänyt huomattavasti republikaanien pyrkimyksiä. Republikaaninen ehdokas Nevadan senaattorivaaleissa oli Sharron Angle, joka sai 44 % nevadalaisten äänistä. Angel todisti miten republikaanien kannattajat nojaavat vahvasti ehdokkaan ideologiseen taustaan, kuin ehdokkaan todellisiin kykyihin hoitaa tehtäviään. Kampanjan aikana Angel onnistui pitämään poliittiset kantansa hyvin piilossa ja vaali-iltana toimittajan vaatiessa vastauksia, Angel totesi ”vastaan niihin kysymyksiin, sitten kun olen senaattori”. Eli 44 %:lle nevadalaisista äänestäjistä ei ollut väliä mikä ehdokkaan poliittinen linja on, riitti ainoastaan se, että ehdokas on republikaani. Angelin ja median huvittavia kohtaamisia toimittajien kanssa löytyy mm. oheisen linkin kautta http://www.youtube.com/watch?v=prMIs4l6Iso. Ja jos oikein haluaa nauraa republikaanipoliitikkojen tietämättömyydelle politiikasta, kannattaa katsoa myös oheinen Sarah Palinin haastattelu parin vuoden takaa: http://www.youtube.com/watch?v=WMhQBlAsLmI.

Välivaalien tulos oli odotettu, sillä on hyvin harvinaista, että istuvan presidentin puolue pystyisi säilyttämään valta-asemansa kongressissa. Edes kaikkien konservatiivien ikoni, amerikkalaisen unelman puolustaja ja kommunismin kukistaja Ronald Reagan ei pystynyt vuoden 1982 välivaaleissa, suuresta suosiostaan huolimatta, säilyttämään republikaanien johtoasemaa. Vuoden 1984 presidentinvaaleissa Reagan oli iskussa murskaamalla demokraattien ehdokkaan Walter Mondalen saamalla 525 valitsijamiestä, Mondalen 13 vastaan. Mondale pystyi voittamaan ainoastaan kotiosavaltionsa Minnesotan (jonka valitsijamiehet tulivat ainoastaan 3761 äänen erolla) sekä Washington D.C.:n. Richard Nixon on toinen presidentti, joka on pystynyt voittamaan 49 osavaltiota 50:nestä. Tämä tapahtui vuoden 1972 vaaleissa, jolloin vastaehdokkaana oli demokraattien George McGovern.

Demokraattien suuri tappio johtui hyvin paljon suuresta työttömyystilanteesta ja Obaman ajamasta terveydenhuoltouudistuksesta, joka on herättänyt suurta vastustusta. Suuresta karismastaan huolimatta Obama ei pystynyt vakuuttamaan amerikkalaisia politiikastaan ja hänen neuvotteleva asenteena republikaaneja kohtaan antoi vastapuolelle mahdollisuuden heittää lokaa niskaan minkä kerkesivät. Republikaanit onnistuivat iskostamaan amerikkalaisiin hyvin vääriä käsityksiä terveydenhuoltouudistuksesta, jota vastaan itse asiassa koko Teekutsu-liike syntyi. Kuten kaikkialla muualla, myös Yhdysvalloissa äänestäjien muisti on lyhyt. Kahdessa vuodessa ei voi korjata 8 vuoden virheitä. Obama sai perinnökseen miljardien velat, kaksi sotaa, 30-lukua vastaavan talouslaman, etääntyneet liittolaiset ja yli 40 miljoonaa köyhää. Silti Obaman odotettiin korjaavan tilanteen yhdessä yössä, olevan messias joka johtaa Amerikan uuteen kukoistukseen.

Kampanjointi on aina kallista Yhdysvalloissa ja näissä vaaleissa tehtiin kaikkien aikojen ennätys vaalirahoituksessa. Vaaleissa poltettiin menemään kolme miljardia dollaria!!! Vaaleissa äänestettiin myös useista lakiehdotuksista eri osavaltiossa. Suurimpana huomionkohteena oli Kalifornian lakiehdotus 19, joka olisi laillistanut marihuanan. Tötsyjen polttelijat eivät onnistuneet mobilisoimaan kannattajiaan ja 56 prosenttia äänestäjistä vastusti ehdotusta. Oklahomasta puolestaan tuli ensimmäinen osavaltio, joka kiesi islamilaisen sharia-lain käyttämisen oikeuslaitoksen päätöksissä. Ei voi olla liian varovainen, sillä Oklahomassa on peräti 15 000 muslimia edustaen 0,01 prosenttia osavaltion väestöstä. Kyseisen lain hyväksyminen on suuri saavutus. Se, että ongelmaa ei ole olemassa, ei ole mikään syy ettei asiaa voitaisi kieltää.

Ei kommentteja: