torstai 11. marraskuuta 2010

Mikä on yhteisen kuntaveneemme suunta?

Paikallislehdessä taannoin julkaistu valtuustokolumni:

Yhteisöllisyydellä ja yhteistyöllä saadaan rakennettua vahva kunta. Ilman yhteisöllisyyttä ei saada aikaan yhteistyötä, Ilman yhteistyötä ei saada aikaan kuntalaisia hyödyttäviä tuloksia. Kun nämä kaksi asiaa ovat kunnossa, kuntaveneemme suuntaa vahvana eteenpäin. Yhteistyö ja yhteisöllisyys vaativat aktiivista vuorovaikutusta luottamushenkilöiden, virkamiesten ja kuntalaisten kesken.

Vuorovaikutuksen lisäämiseksi Muuramessa on nyt mahdollista tehdä kuntalaisaloite suoraan Internetissä. Kunnan www-sivuille on luotu valmispohja johon aloite on helppo tehdä ja lähettää kuntaan. Kuntalaisaloitteen tekeminen on jokaisen kuntalaisen perusoikeus ja toivottavasti sähköisessä muodossa tehtävä aloite madaltaa kuntalaisten kynnystä aloitteiden laadinnassa. Kuntalaisaloite voi olla suuri tai pieni, se voi olla parannusehdotus tai aivan uusi idea. Ei ole väliä ovatko aloitteen taloudelliset vaikutukset suuret tai pienet, jokainen aloite tullaan käsittelemään yhtä tarkasti. On tärkeää, että kuntalaiset käyttäisivät heille suotua mahdollisuutta parantaa ja laajentaa kunnan palveluidentarjontaa. Parannetaan yhdessä kuntaveneemme suuntaa!

Myös kuntapalveluiden järjestäminen on toimimista samassa veneessä. Julkinen ja yksityinen sektori eivät toimi toisiaan vastaan vaan yksityisellä palveluntarjonnalla saadaan täydennettyä julkista palvelun tarjontaa hyvin. Samaan suuntaan ovat molemmat siis soutamassa. Nyt kuitenkin kuntasektorilla on ollut havaittavissa kehitys, jossa kuntaveneen airoja ollaan siirtämässä yksityisen palveluntarjonnan tueksi. Tämä toiminta tekee yhteisen veneemme kulusta epävakaata ja varmuus suunnasta eli hyvistä kuntapalveluista on epäselvä.

Yksityistäminen, joka tehdään ideologisista syistä, ei ole mikään ahaa-elämys joka varmistaa tasa-arvoiset julkiset palvelut tulevaisuudessa. Yksityistäminen pelkästään yksityistämisen halusta johtaa usein palveluiden laadun huonontumiseen, niiden saatavuus heikkenee ja todennäköisempää on palveluiden kallistuminen kuin niiden halpeneminen. Tästä on nähtävissä esimerkkejä useassa Suomen kunnassa. Siksi meidän tulee olla hyvin tarkkoina yksityistämisen suhteen ja etsittävä vastauksia kysymyksiin miten ja ennen kaikkea miksi palveluita yksityistetään

On kyse selkeistä arvovalinnoista. Yhteisiä resursseja tulee käyttää kunnallisten palveluiden kehittämiseen ja laadun parantamiseen, eikä tarkoituksena ole rahan suoltaminen yksityiselle sektorille.

Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä

Ei kommentteja: