torstai 9. syyskuuta 2010

Energia- ja kasvufoorumi 9.-10.9.

Energia- ja kasvufoorumi mahdollistaa tilaisuuden tutustua tämän hetken merkittäviin poliittisiin kysymyksiin, miten energian tuotanto saadaan vastaamaan uusia normituksia ja miten nousua talouden taantumasta pystytään vauhdittamaan. Selkeästi kysymyksessä on myös alojen yritysten lobbausmatka. Tämän päivän ohjelmassa oli tutustuminen UPM:n Rauman paperitehtaaseen, Olkiluoto ja Neste Oilin Naantalin jalostamo jäävät huomiselle. Päällimmäisenä huomio paperitehdasvierailussa kiinnittyi uusiutuvien ja kierrätettävien raaka-aineiden käyttöön tuotteiden teossa ja itse energian tuotannossa. Bio- ja metsäteollisuuden yhdistäminen perinteisten metsäyritysten toiminnassa on merkittävä askel uusiutuvien energiamuotojen kehittelyssä. Lisäksi yritysten panostukset edistävät taistelua ilmastonmuutosta vastaan.

Vaikka metsäteollisuuden on ennustettu loppuvan Suomesta, niin silti maan teollisuustuotannosta 13 prosenttia tulee metsäteollisuudesta ja sen osuus teollisuuden työpaikoista on edelleen suuri 14 prosenttia. Globaalilama on iskenyt erityisesti viennistä riippuvaiseen metsäteollisuuteen ja siitä nouseminen on merkinnyt paljon sopeutustoimia. Vienti on kuitenkin kasvanut ja metsäteollisuuden osuus koko maan viennistä on edelleen noin 17 prosenttia. Selvää on, että markkinat järjestelevät itse toimintaansa ja laajamittainen metsäteollisuus tulee vähenemään ja keskittyy tulevaisuudessa pääosin kotimaan kysynnän tyydyttämiseen ja suurin osa muusta tuotannosta siirtyy lähemmäksi raaka-aineita ja kasvavia markkinoita. Samansuuntainen kehitys on havaittavissa myös muissa ”perinteisen teollisuuden” yrityksissä.

Pelkästään UPM on sijoittanut tällä vuosituhannella noin miljardi euroa uusiutuviin energiamuotoihin ja tällä hetkellä koko metsäteollisuussektori tuottaa yli 70 prosenttia koko maan uusiutuvasta energiasta, tuottaen samalla hyvin vähän hiilidioksidipäästöjä. Myös kierrätyksestä UPM pystyy esittämään vakuuttavia lukuja, sillä metsän biomassasta otetuista raaka-aineista pystytään hyödyntämään hyvin suurin osa tuotannossa. Esimerkiksi tukkipuun tuotannosta syntyviä jätekuituja pystytään käyttämään hyödyksi paperin- ja sellunvalmistuksessa. Paperintuotannosta syntyvät jätteet ohjataan energiapuun kanssa lämmön ja sähkön tuotantoon. Energian tuotanto on hyvin tehokasta, sillä Rauman Voima oy:n biovoimalaitos toimii aivan paperitehtaan naapurissa. 92 prosenttisesti bio- ja kierrätyspolttoaineita käyttävälaitos pystyy tuottamaan 930 GWh:ta vuosittain sähkönä, höyrynä ja kaukolämpönä paperitehtaan ja Rauman kaupungin tarpeisiin. Tehtaiden jäteveden ja myös kaupungin jäteveden puhdistus on keskittynyt tehdas alueelle. Yhteistyö puhdistuksessa on ollut hyödyllinen molemmille osapuolille. Kaupunki on välttynyt tekemästä suuria ja kalliita investointeja olemassa osakkaan puhdistamossa ja UPM välttyy käyttämästä kemikaaleja typen tilalla ”ruokkiakseen” vettä puhdistavia bakteereja. UPM:n tuotannossa typpeä syntyy hyvin vähän kun taas yhdyskuntajätteessä sen osuus on merkittävä.

Kaiken kaikkiaan keskustelut ja tutustuminen itse tuotantolaitoksiin on tarjonnut paljon uutta tietoa ja esittänyt monia mahdollisuuksia metsäsektorin roolista uudessa energiapolitiikassa. Huomenna luvassa on tutustuminen TVO:n Olkiluodon ydinvoimala työmaahan ja ydinjätteen loppusijoituspaikkoihin. Toisena kohteena on Neste Oilin Naantalin jalostama, jossa varmaan kuullaan kiistellystä palmuöljystä, joka katsantokannasta riippuen joko auttaa pelastamaan maailman tai nopeuttaa sen tuhoutumista.

Ei kommentteja: