maanantai 29. maaliskuuta 2010

Valtuustonkokouksesta.

Huolimatta monista tärkeistä asioista, illan valtuustonkokous saatiin suhteellisen nopeasti vietyä läpi. Perinteisesti tietyt henkilöt käänsivät takkinsa sopivan paikan tullen ja muutamat yrittivät jälleen jarruttaa kuntalaisille elintärkeiden päätöksien käsittelyä. Takinkäännöistä ja jarrutustyrityksistä huolimatta kokouksessa nuijittiin läpi tärkeitä päätöksiä, joista kaksi ovat tulevaisuuden kannalta erityisen merkityksellisiä.


Käsiteltäessä terveydenhoidon järjestämistä PARAS hankkeen edellyttämällä tavalla ja liittymistä Jyväskylän kaupungin hallinnoimaan ns. ”isäntäkuntamalliin” aiheutti sen verran sekaannusta toimintaproseduurin puitteissa, että kokous kerittiin keskeyttämään kaksi kertaa. Tästä huolimatta asiaan saatiin selvyys ja äänestyksen jälkeen Muuramen kunta on nyt hyväksynyt Jyväskylän terveydenhuollon yhteistoiminta-alueen yhteistoimintasopimuksen. Päätös on erittäin merkittävä ja luotsaa vähintään vuosikymmen eteenpäin kunnan terveydenhoitopalveluita. Nyt täytyy vain toivoa, ettei Jyväskylän perusturvalautakunta ala täysin ilman mitään moraalia tai eettisyyttä johtamaan yhteistoiminta-aluetta ja esim. vaaranna Muuramen oman terveyskeskuksen toimintaa ja säilymistä. Kunnan alueella oleviin terveydenhoitopalveluihin liittyen hallitukseen esitykseen liitettiin ponsi, joka mahdollistaa yhteistoimintasopimuksen tarkistamisen mikäli kunta- ja palvelurakenneuudistuslaissa määritellyt tavoitteet eivät toteudu, esim. Muuramen terveydenhuollon kustannukset kasvavat tai palveluiden laatu ei täytä vaatimuksia.


Itselleni erittäin tärkeä asia oli nuorisovaltuuston perustaminen, joka yllätykseni meni varsin kivuttomasti läpi. Tärkeää oli, ettei esitykseeni tullut muutoksia koskien nuorivaltuustonedustajien pääsyä lautakuntien kokouksiin. Ilman tätä pykälää koko nuorisovaltuuston tarkoitus olisi vesittynyt ja siitä olisi tullut pelkästään nuorison oma ”keskustelukerho”, jota kuunneltaisiin kunnan taholta silloin kun huvittaa. Tämän tyyppinen tilanne on tällä hetkellä Jyväskylässä, jossa oikea vaikuttaminen on korvattu ylisuurella määrärahalla nuorisovaltuustolle. Uskon vakaasti, että nyt käynnistyvä nuorisovaltuusto saa innostettua nuoria ottamaan rohkeasti kantaa heitä koskeviin asioihin ja tuo omalta osaltaan muutosta sekä virkeyttä kunnan toimintakulttuuriin.


Suoran kuntalaisdemokratian lisäämiseksi jätin valtuustoaloitteen koskien valmiin kuntalaisaloitepohjan tekemistä kunnan www-sivuille. Asiaan saadaan uskoakseni parannus hyvinkin nopeasti, sillä kyseessä on hyvin pieni ja kustannuksiltaan olematon toimenpide, josta saatava hyöty on kuitenkin moninkertainen.

Ei kommentteja: