maanantai 28. syyskuuta 2009

Valtuustonkokous 26.10

Illan valtuustonkokous sujui varsin jouhevasti, asialista oli lyhyt eikä pitkiä keskusteluja syntynyt. Kaikki käsittelyssä olleet asiat olivat enemmän teknisiä kysymyksiä, joihin tarvittiin valtuustonpäätös.


Asialista ulkopuolelta oli JYKESin johtaja puhumassa Kinkomaalle rakentuvasta Vitapolis-keskuksesta. Valtuusto saa vielä tämän vuoden loppuun mennessä hyväksyttäväkseen kaavoituksen, jonka seurauksen nykyisen parantolan läheisyyteen kohoaan valtakunnallisesti varsin merkittävä vanhustenhoito kokonaisuus. Itse näen Vitapoliksen hyvänä profiloitumismahdollisuutena Muuramelle ja kunnasta voi tulla merkittävä edelläkävijä vanhustenhyvinvoinnin kehittäjänä. Valmistuneen kokonaisuuden myötä alueella toimii useita yrityksiä ja tätä kautta satoja työntekijöitä, lisäksi alueelle tullaan kaavoittamaan paljon asutusta. Alueen taloudelliset vaikutukset tulevat olemaan merkittävät kuntaan ja koko Jyväskylän seutua ajatellen.


Kunnanjohtajan antama talouskatsaus jatkoi samaa trendiä, joka on tullut kuluvan vuoden aikana tutuksi; säästöjä tulee tehdä lisää. Tällä hetkellä kunnan talousarvio on noin 430.000 euroa alijäämäinen ja tämä pitäisi saada paikattua vuoden loppuun mennessä. Osaltaan säästösyihin liittyvät lomautukset nousivat keskustelussa esiin, vetovastuu lomautuksista on kuitenkin työnantajalla ja hallituksella. Erityisesti opettajien lomautus on aiheuttanut vastarintaa opettajissa, vanhemmissa ja osassa koululaisista. Henkilöstön lomautuksilla saatava säästö on noin 170.000 euroa, tästä opettajien osuus on noin 130.000. Opettajien rajaaminen lomautuksien ulkopuolelle ei toisi suuriakaan säästöjä ja voisi johtaa vielä pahempiin toimiin ensi vuoden aikana. Valtuustolle toimitettiin netissä kerätty adressi, jossa vaadittiin lomautuksien peruuttamista. Välttämättä tällainen toiminta ei edistä yhteisiä ponnisteluja kunnan tilanteen vakauttamisessa yt-neuvotteluja käytäessä. Sitä paitsi reilun 200 allekirjoittajan joukossa oli monia ulkopaikkakuntalaisia ja monet allekirjoittajat eivät olleet halunneet nimeään edes näkyviin.


Seuraavan kerran valtuusto kokoontuu ylimääräiseen istuntoon lokakuun lopulla.

Ei kommentteja: