tiistai 8. syyskuuta 2009

Politiikan syksy on alkanut.

Kansanedustajat ovat palanneet kesälomiltaan työntäyteiseen syksyyn, jota varjostaa yhä synkkenevä talous. Tilastokeskuksen tänään julkaiseman neljännesvuosiraportin mukaan Suomen BKT on laskenut peräti 9,4 prosenttia vuoden takaisesta. Hallitus uskoi veronkevennyksien lisäävän kuluttajien ostovoimaa, kuitenkin samaisessa tilastokeskuksen raportissa ilmenee yksityisen kulutuksen volyymin supistuminen 3,4 prosenttia. Murheellisinta tietoa raportissa on kuitenkin Suomen viennin supistuminen peräti 30,4 prosenttia. Viennin supistuminen ylittää selkeästi viime laman synkimmät ajat. Huolimatta näistä tunnusluvuista sekä ekonomistien varoituksista, hallitus jatkaa edelleen tutulla linjalla: lamaa torjutaan veroja alentamalla ja alennukset katetaan velkaa ottamalla. Luulisi jo hallituksellekin vuoden aikana tulleen selväksi, ettei verojenalentaminen ole oikea keino torjua lamaa.


Nyt hallitus on kuitenkin alkanut paikkaamaan veronalennuksista aiheutuneita talousongelmia verojen nostamisella. Herää kysymys onko hallitus enää tietoinen omasta linjastaan, joka sanalla sanoen on hyvin epäselvä. Esimerkiksi ruuan alv:n alennukseen laitetut 800 miljoonaa euroa eivät tule näkymään kuluttajan ruokaostoksissa. Korkeintaan vuoden ajan hinnat pysyvät hivenen nykyistä alemmalla tasolla, mutta lähtevät sitten uudestaan nousuun. Kauppa tienaa tässä järjestelyssä eniten, ei pieni- ja keskituloiset. Investointeihin sijoitettuna tuo kyseinen 800 miljoonaa olisi tuottanut kolminkertaisesti takaisin ja työllisyysvaikutukset olisivat olleet suuret, nyt niitä ei ole ollenkaan. Mutta porvarihallituksen linjana on tyypillinen oikeistolainen talouspolitiikka johon kuuluu verojenlaskeminen, vaikka sitten velkarahaa ottamalla.


Epäselvä veropolitiikka tai kuten hallitus sitä kutsuu ”johdonmukainen talouden tervehdyttäminen” on vain yksi esimerkki vastuunpakoilusta, jota nykyinen hallitus harjoittaa. Monet hankalat kysymykset on siirretty ratkaistaviksi vuoden 2011 jälkeen eli yli hallituskauden. Kunnat ovat nykyisessä taloudellisessa tilanteessa joutuneet ahtaalle hallituksen kaataessa niiden ratkaistaviksi sellaiset kysymykset, jotka eivät sovi sen harjoittamaan talouspolitiikkaan. Kansalaisia ei paljon hyödytä hallituksen ajama verojenalentaminen, jos kunnat joutuvat nostamaan veroäyriä ja leikkaamaan palveluista.

Ei kommentteja: