tiistai 10. maaliskuuta 2009

Kunnallisesta yksityiseen, huononeeko palvelu?

Kuntalaiset ovat huolestuneina viestitelleet lapsi- ja perhepalveluidenlautakunnan päätöksestä siirtää Kylänlahden ja samassa pihapiirissä olevan Nuuttilan päiväkodit yksityisen palveluntarjoajan hoidettavaksi. Omalta osaltani pyrin selvittämään tilannetta, miksi tällaiseen ratkaisuun lautakunnassa päädyttiin.


- Siirrolla pystytään pitämään palvelutarjonta kohtuullisena erittäin tiukasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta, sillä tämänhetkinen taloudellinen tilanne pitkälti sanelee ehdot toiminnalle.


- Tilanne on luonnollisesti kiusallinen niille vanhemmille, jotka joutuvat tekemään päätöksen lapsen hoitopaikasta maaliskuun loppuun mennessä, vaikka palveluiden tarjoaja selviää vasta keväämmällä.


- Hoitopalvelun laatuun kiinnitetään jatkossakin yhtä paljon huomiota, ja kunnallisia sekä yksityisiä päiväkoteja sitoo täsmälleen sama lainsäädäntö. Tarjouspyynnössä, joka löytyy myös kunnan nettisivuilta, on hyvin tarkkaan selvitetty ne vaatimukset mitkä palvelun tarjoajan tulee pystyä täyttämään, koskien esim. sijaisuuksia vakinaisten hoitajien tilalle.


- Yhtä vastuulliset hoitohenkilöt jatkavat Kylänlahdessa enkä usko palveluiden laaduntason heikkenevän siirron myötä.


- Rajalan valmistuttua lopullisesti siitä tulee keskusta-alueen ainoa kunnallinen päiväkoti, mutta kysymys ei kuitenkaan ole yhden asuinalueen suosimisesta toisten kustannuksella. Päiväkoteja rakennetaan sitä mukaan kun tarvetta ilmenee, siis kokonaisuuden ja väestökehityksellisen tilanteen perusteella aina tietylle alueelle, ja luonnollista on, että kyseisen alueen tilanne paranee hetkellisesti muihin asutusalueisiin nähden. Tälläkin hetkellä on suunnitelmia päiväkotien rakentamisesta toisille asuinalueille.


- Muurame on edelleen lapsiystävällinen kunta, ja Rajala on vain yksi hyvä esimerkki viime vuosien suurimmasta investoinnista varhaiskasvatuspalveluihin.


- Päättäviltä tahoilta ei puutu halua ymmärtää huolta, jota tämän suuntaiset päätökset kuntalaisissa herättävät. Tätä päätöstä tehdessä on ajateltu laajempaa kokonaisuutta ja strategisia suunnitelmia seuraaviksi vuosiksi. Parannettavaa toki löytyy, mutta kunnallisessa päätöksenteossa on mahdotonta pystyä tekemään päätöksiä, jotka miellyttäisivät kaikkia.


- Yhdestä palautteesta nousi esiin lause ”kunnalla on kuitenkin kasvatuksellinen vastuu lapsista.” Eiköhän asia kuitenkin ole niin, että kasvatuksellinen vastuu on ensisijaisesti lapsen vanhemmilla. Varhaiskasvatus ja koulut vain tukevat tätä työtä omalta osaltaan.


P.S.

Näin uutena valtuutettuna tulee kiinnitettyä kokousasiakirjoihin tarkemmin huomiota, koska on paljon asioita, jotka täytyy sisäistää. Vaikka kisällin ei pitäisi neuvoa mestaria, niin toivoisin silti, että monta kautta valtuustossa istuneet kiinnittäisivät huomiota papereihin yhtä paljon kuin me uudet. Eilisessä valtuustonkokouksessa huomasi tiettyjen henkilöiden perehtymättömyyden käsiteltäviin asioihin.

Ei kommentteja: