tiistai 22. tammikuuta 2013

Uusi kausi, vanhat haasteet

Muuramen uuden kunnanvaltuuston ensimmäinen kokous sujui hyvin yllätyksettömästi, ryhmien neuvotteluissa sovituista henkilövalinnoistakin päästiin sopuun ilman sen suurempia muutoksia. Suuria linjauksia Muuramen suunnasta ei eilisessä kokouksessa vielä tehty, mutta tilaisuuksia linjauksiin tulee jo heti lähikuukausina mm. kuntarakenneuudistukseen liittyen.

Hallituksen kuntauudistus on yksi niistä tulevaisuuden haasteista, joka heittää mustan varjon Muuramen kuntapalveluiden ylle. Pystymme tällä hetkellä ja kuntaministeri Virkkusen tilastojen mukaan myös vuonna 2030 vastaamaan hallituksen kriteereihin laadukkaista kuntapalveluista. Kuntaliitokselle ei ole Muuramen näkökulmasta tarvetta ja tästä ollaan kuntapäättäjien, virkamiesten ja kuntalaisten kanssa harvinaisen yksimielisiä. Mikäli hallitus ei anna julistusta pakkoliitoksista, olen vakuuttunut, että Muurame juhlii satavuotista taivaltaan hyvinvoivana, kehittyvänä ja itsenäisenä kuntana vuonna 2021.

Kuntauudistus ei kuitenkaan ole ainoa haaste, jonka Muurame saa eteensä tulevalla valtuustokaudella. Kuntamme kohdalla haasteita tuovat maakunnan nuorekkain ja nopeasti kasvava väestö. Nämä ”positiiviset ongelmat” aiheuttavat eniten ongelmia investointeihin. Tällä valtuustokaudella tulee tarkastella kriittisesti tulevien vuosien investointikohteita ja tarpeen tullessa arvottaa niitä, kaikkeen kun ei ole kerralla varaa. Tasainen investointivauhti on yksi keino pitää menot ja palvelut tasapainossa väestönkasvuun nähden.

Monissa kunnissa luullaan, usein virheellisesti, Muuramen olevan Keski-Suomen Kauniainen. Kunta, jossa rahaa riittää pelloille kylvettäväksi ja kultamunia kerättäväksi. Asia ei kuitenkaan ole näin. Siksi myös käyttötaloudessa on syytä harjoittaa tarkkaa taloudenpitoa, sielläkään kun ei ole kaikkeen varaa. Terve talous on itsenäisen Muuramen tae.

Yksi keino menojen hillitsemiksi on panostaminen ennaltaehkäisyyn. Edellisellä kaudella hyväksyttiin Muuramen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma, jossa tarjotaan konkreettisia keinoja nuorten syrjäytymisen ja pahoinvoinnin ennaltaehkäisemiseksi. Tämän ennaltaehkäisevän linjan tulee päteä myös mm. sosiaalipuolella sekä vanhustenhoidossa. Ennaltaehkäisyllä pystytään vähentämään huomattavasti inhimillistä kärsimystä sekä saamaan aikaan säästöjä.

Miten näistä ja monista muista, niin suurista kuin pienistäkin, haasteista tullaan valtuustokaudella selviämään? Muuramessa ratkaisuna on kolme asiaa: yhteistyö, yhteistyö ja yhteistyö. Muuramessa on aina osattu asettaa kunnan ja kuntalaisten etu puolueiden tai yksittäisten poliitikoiden oman edun edelle, asioita on hoidettu hyvässä yhteishengessä eri vaikuttajaryhmien kesken. Toivottavasti tällä valtuustokaudella pystytään nostamaan esiin perinteinen Muurame – henki asioiden hoitamisessa ja ryhmittyä puolueeseen katsomatta yhtenäisen Muurame puolueen taakse. Nyt on sen aika.

Ei kommentteja: