torstai 20. syyskuuta 2012

Metson ontuva logiikka

Oikeudenmukaisuudentaju on ollut jälleen tällä viikolla koetuksella konepajayhtiö Metson tapauksessa, yhtiö irtisanoo 630 henkeä ja 3 500 työntekijää on lomautusuhan alaisina. Toimenpiteillä pyritään saavuttamaan 30 miljoonan euron säästöt ja parantamaan yhtiön kannattavuutta. Tällainen toiminta olisi jotenkuten hyväksyttävää mikäli yhtiön kannattavuus ja taloudellinen tilanne olisi oikeasti niin huono kuin yhtiön taholta on annettu ymmärtää. Kuitenkin näin ei ole vaan Metso on viimeisten vuosien aikana tahkonnut erinomaista tulosta olleen mm. Helsingin pörssin kolmanneksi suurin osinkojen maksaja viimeisen viiden vuoden aikana, keskiarvon ollessa rapiat 1,49 euroa osakkeelta. Metson edelle ovat menneet ainoastaan Wärtsilä sekä Elisa.

Keväällä 2012 yhtiön kannattavuus oli peräti niin hyvällä tasolla, että Metso maksoi osinkoa noin 232 miljoonaa euroa. Kannattavuus ei osingoilla mitattuna ole ainakaan heikentynyt Metson ilmoitettua jakavansa vielä 75 miljoonan euron lisäosingon, siis melkein kolme kertaa suuremman summan kuin mitä 630 ihmisen irtisanomisilla pyritään säästämään. Metson toiminnassa ei voi olla ristiriitaa huomaamatta: yhtäältä yhtiön kannattavuus ja kasvu ovat niin hyvässä kunnossa, että osinkoja pystytään jakamaan tänä vuonna peräti kahdessa erässä. Samanaikaisesti yhtiöllä menee kuitenkin niin huonosti, että satoja työntekijöitä joudutaan irtisanomaan kannattavuuden parantamiseksi. Huonon kannattavuuden, joka kuitenkin on mahdollistanut tämän vuoden osingot ja lisäosingot.    

Paljon puhuttua yhteiskuntavastuuta toivoisi Metson lisäksi löytyvän myös valtiolta. Uudeksi ”työväenpuolueeksi” julistautunut Kokoomus kantaa kyllä puheiden tasolla huolta työntekijöiden oikeuksista ja vaatii yhtiöiltä ja yrityksiltä yhteiskuntavastuuta, tosin puheidenkin tasolla peräännytään tosipaikan tulleen kuten pääministeri Jyrki Katainen tänä aamuna. Valtio ei hänen mukaansa voi puuttua yksityisen pörssiyhtiön toimintaa, sen paremmin irtisanomisiin kuin lisäosingon maksamiseen. Pääministerin lausuntojen valossa herättää ihmetystä miksi valtio Metson suurimpana yksittäisenä osakkeenomistaja 11 prosentin omistusosuudellaan ei käytä osakkeenomistajalle kuuluvaa valtaansa? Valtiolla kun luulisi yhteiskuntavastuun olevan sijoitustoiminnassaan ensisijainen tavoite ylisuurten voittojen tavoittelun sijaan. Finnairin bonuksiin ja toimitusjohtajan asuntokauppoihin omistajaohjauksesta vastaavaministeri Heidi Hautala (vihr.) puuttui erittäin aggressiivisesti, mutta Metson tapauksessa hän on ollut hiljaa. Onko Hautalan toiminta ymmärrettävä siten, että hän toimii ainoastaan valtion enemmistöyhtiössä ja muissa tapauksissa ei edes yritetä tehdä mitään kun vaarana on epäonnistua?

Metson toiminnassa ja sen ympärillä käytävässä keskustelussa selkeästi näkee miten Suomessa on työväenpuolue, poliittinen vasemmisto, ”työväenpuolue” eli Kokoomus. Sinänsä Kokoomuksen tekojen ja puheiden räikeä ristiriita ei ole yllätys, sanoohan jo vanha sananlaskukin ”kenen leipää syöt, sen lauluja laulat”. Vuorineuvokset ovat ärähtäneet ja Kokoomus toimii sen mukaisesti.

Ei kommentteja: