maanantai 31. toukokuuta 2010

Valtuustonkokouksen antia.

Illan valtuustonkokouksen esityslista oli pitkä kuin synti ja kokous venyi lähes neljän tunnin pituiseksi, happi meinasi valtuustosalista loppua tähänastisen valtuustourani pisimmän kokouksen aikana. Ei olisi yhtään pahitteeksi pitää valtuustonkokouksia hieman useammin, sillä tänään käsitellyistä asioista olisi hyvin riittänyt kahteen kokoukseen. Tänä vuonna on suunniteltu pidettäväksi vain viisi kokousta, joten kokousajat valtuuston osalta tulevat tuskin lyhentymään.


Monia asioita perusteltiin viranhaltioiden taholta kiireellä ja sillä, että asia täytyy saada nyt päätetty koska seuraava kokous on suunniteltu pidettäväksi vasta monen kuukauden päästä ja asioiden täytäntöönpano ei voi tätä odottaa. Pidän hyvin erikoisena tämän suuntaisia lausuntoja sillä valtuusto kokoontuu aina silloin kuin on tarpeellista riippumatta mahdollisesti ennalta sovitusta kokousaikataulusta. On hyvin arveluttavaa jos tärkeistä asioista ei pystytä käymään keskustelua tai pyytämään valtuuston taholta lisäselvitystä koska asia täytyy saada päätettyä, johtuen pelkästään liian harvoin pidetyistä kokouksista.


Valtuustonkokouksessa käsiteltiin viime vuoden tilinpäätös, joka yllätti positiivisesti. Vuosi sitten oltiin lähes paniikkitunnelmissa talouden kanssa ja mm. Kuntaliitosta tuli sen suuntaista viestiä, että alijäämäiseksi tulee vuosi 2009 menemään ja paljon. Kuntatalouden ennakointi on nähtävästi kuitenkin vaikeaa, sillä viime vuoden tulos nousi yli 700.000 euroa ylijäämäiseksi. Viime vuoden tuloksesta ja kunnan tämänhetkisestä taloudellisesta tilanteesta tulen tekemään päivityksen myöhemmin. Sen verran voin kuitenkin sanoa, että tämänhetkinen taloudellinen tilanne näyttää erittäin hyvältä Muuramen kunnalle.


Suurimman keskustelun sai aikaan Kinkomaan parantolan-alueen asemakaavan muutos. Kokoomuksenvaltuustoryhmä esitti kaavaan muutosesitystä liittyen tielinjaukseen parantolan pohjoispuolelle rakennettavalle omakotitaloalueelle. Esityksen mukaisesti tie linjataan parantolan ja lastensairaalan välistä ja tämä olisi muutosesityksen kannattajien mukaan liikenneturvallisesti kestämätön ratkaisu ja hankaloittaisi alueen käyttöä. Vaihtoehto esitettiin uuden tie linjauksen tekemistä parantolan länsipuolella olevan metsäalueen läpi. Louhikkoon tehtävä tie olisi maksanut lähes puoli miljoonaa euroa ja koko alueen käyttöönotto olisi viivästynyt huomattavasti uuden kaavakäsittelyn johdosta. Itse olin kunnanhallituksen esityksen kanssa sillä uskon tässä tapauksessa enemmän asiantuntevia henkilöitä, joilla on pitkä kokemus kaavoituksesta ja tiesuunnittelusta, kuin valtuustonjäsenten ”mutu-tuntumalla” esitettyjä arvioita siitä mitä ”ehkä saattaa tapahtua”. Kaikin puolin pidän suunniteltua Vitapolis hanketta sekä alueelle tulevia omakoti- ja kerrostaloalueita erittäin myönteisinä hankkeina koko kunnalle sekä Kinkomaan kehityksen ja palveluiden monipuolistamisen kannalta.


Toinen keskustelua herättänyt asia oli 30.000 euron määrärahan myöntäminen Mäkelänmäen koulun viipaleluokkien tilaamiseen. Viipaleita tarvitaan koska koululla on otettu opetuskäyttöön mm. täysin ikkunattomia varastotiloja joissa on sisäongelmia. Luonnollisesti lapsia ei voi tällaisissa tiloissa pitää ja uusia ratkaisuja tarvitaan. Tämä oli kuitenkin taas niitä päätöksiä joissa ”ei ole nyt muita vaihtoehtoja”. Erikoista on se, että viipaleluokat on jo tilattu, vaikka valtuusto myönsi määrärahan niiden tilaamiseen vasta nyt. Asiassa herää kuitenkin muutama kysymys, kuten jos kunnan sisäilmatyöryhmällä on ongelmat tiedossa ja korjaussuunnitelmat tehty, niin miksei niitä yritetä toteuttaa nyt kesällä ennen koulujen alkamista? Luokkia ei tietenkään saa normien mukaisiksi, jotta niissä voisi järjestää opetusta vuoteen 2013 asti, jolloin Mäkeläenmäen koulun peruskorjauksen ja laajennuksen tulisi olla valmiina. Mutta olisiko ollut mahdollista löytää muita tiloja opetuskäyttöön esim. Niittyahon koululta jonne lapset olisi voitu kuljettaa (tulisi huomattavasti halvemmaksi kuin viipaleet) tai ”vanhan koulun” ottaminen osittain takaisin opetuskäyttöön, koska yritystoiminnassa se ei ole kokonaisuudessaan? Asia kuitenkin päätettiin nyt näin: viipaleet on tilattu ja määräraha myönnetty.

Käveltiinkö tässä valtuuston yli, mene ja tiedä.

Ei kommentteja: