keskiviikko 26. elokuuta 2015

Poliittiset nimilistat eivät kuulu demokratiaan

Yhdysvaltain presidentti Richard Nixonin erityisavustajat Charles Colson ja John Dean laativat vuonna 1971 listan presidentin "poliittisista vastustajista". Listalle päätyi niin amerikkalaisia poliitikkoja, liikemiehiä, näyttelijöitä, tutkijoita  ja varsin paljon toimittajia. Richard Nixon halusi käyttää hallintonsa resursseja listalla olevien henkilöiden vaientamiseksi, koska he olivat hänen tunnettuja ja äänekkäitä vastustajiaan.

Tänään Perussuomalaisten työmies Matti Putkonen julkisti nimilistan henkilöistä, jotka ovat kiihottaneet kansalaisia ja mediaa Perussuomalaisia vastaan. Listalta löytyy poliitikkoja, toimittajia ja tutkijoita. Yhteiskuntarauha on Putkosen mukaan vaarantunut näiden henkilöiden taholta.
 
Tällainen listaaminen tuntuu suorastaan vaaralliselta ja pelottavalta, millään puolueella ei demokraattisessa Suomessa pitäisi olla tarvetta tällaisille listoille. Tässä tapauksessa julkinen keskustelu Perussuomalaisten linjasta liittyen rasismiin ja monikulttuurisuuteen on olennainen osa vapaata keskustelua ja demokraattista yhteiskuntaa. Jokainen poliitikko ja puolue asettaa itsensä kohteeksi julkiselle arvostelulle. Jos haluaa olla politiikassa mukana, tämä täytyy vain kestää. Maahanmuutosta ja sen ongelmista pitää ja saa keskustella, mutta se ei voi tapahtua ihmisten leimaamisella heidän etnisyytensä, kielen tai uskonnon johdosta.

Richard Nixonin nimilistat ovat vain yksi esimerkki mihin tuollaiset listat ovat maailmanhistoriassa pahimmillaan johtaneet.

-----

Toinen hämmentävä tapaus Perussuomalaisten mediapelistä on kansanedustaja Olli Immosen tilapäinen ja vapaaehtoinen ero eduskuntaryhmästä. Tällaisella ratkaisulla Perussuomalaiset nokkelasti välttävät ottamasta kantaa koko tapaukseen ja välttävät Immosen rankaisemisen sekä irtiotin rasismista. Immonen saa uhriutua rauhassa ja Perussuomalaisten ei tarvitse ottaa riskiä äänestäjien menettämisestä kun heidän ei tarvitse tehdä asialle mitään. Olisin toivonut Perussuomalaisten itse erottaneen Olli Immosen eduskuntaryhmästä, jolloin heidän linjansa suhteessa rasismiin olisi tullut selkeästi esille. Nyt epäselvyys saa vain jatkua.

Tragikoomisuutta Perussuomalaisten lehdistötilaisuudessa tarjosi taustalla näkynyt mainoslause "saat mitä tilaat." Kuinkahan moni Perussuomalaisten äänestäjä on tilannut tällaista linjauksia?

Ei kommentteja: