torstai 11. helmikuuta 2010

Terveyspalveluiden tulevaisuus.

Hallituksen käynnistämän PARAS hankkeen myötä terveydenhuoltopalvelut ovat muutoksen tilassa koko valtakunnassa. Ministeriön uusien asetuksien mukaan minimiväestöpohja perusterveyspalveluiden järjestämiselle on 20.000. Muurame ei asukasmäärällään tähän kriteeriin yllä, joten yhteistyökumppaneita on haettava yli kuntarajojen. Vaihtoehtoja on kaksi, jotka molemmat ovat saaneet runsaasti palstatilaa Keskisuomalaisessa viimeisten kuukausien aikana. Kyseessä ovat sairaanhoitopiirin seututerveyskeskus ja Jyväskylän kaupungin isäntäkuntamalli. Tällä hetkellä valmistelutyötä on tehty eniten isäntäkuntamallin suuntaan, mutta mitään virallisia päätöksiä ei ole tehty.


Asia on hyvin vaikea päätettäväksi sillä molemmissa on lähes tasapuolisesti hyviä ja huonoja puolia. Taloudelliset kustannukset ovat tasavahvoja molemmissa, joten suurin ero on lähinnä hallinnossa ja toimintojen järjestämisessä. Erityisesti pohdintaa herättää isäntäkuntamallissa oleva Jyväskylän perusturvalautakunnan suuri rooli palveluiden hallinnossa. Lautakunta pystyy käytännössä dominoimaan päätöksentekoa, sillä sen alapuolella oleva terveydenhuollon jaosto on voimasuhteiltaan aivan Jyväskylän kontrollissa ja sen jyväskyläläiset jäsenet on valittu perustuvalautakunnasta. Äänin 5-4 se pystyy jyräämään tahtomansa asiat läpi eikä Muuramen kahdella edustajan mielipiteillä ole silloin merkitystä. Tällöin kunnan oma terveyskeskus saattaa olla vaarassa.


Seututerveyskeskuksessa hallinnosta pääosin vastaa 5-jäseninen seututerveyskeskuksen johtokunta, joka on koottu ammattilaisista eikä näin ollen ole poliittinen elin. Sen alapuolella olevassa järjestämistoimikunnassa, jokaisella jäsenkunnalla on yksi edustaja ja mukana on vielä sairaanhoitopiirin edustaja. Seututerveyskeskuksessa yksi kunta ei siis pysty dominoimaan päätöksentekoa. Toisaalta tasavahvat kunnat voivat pahimmassa tapauksessa saada aikaan pattitilanteen, joka halvaannuttaa päätöksen.


Eli kumpi on parempi: yksi vahva kunta vai monta tasavahvaa palveluiden turvaamisen kannalta? Kysymys tulee olemaan ykkösasian seuraavien kuukausien aikana valtuutettujen keskuudessa. Itselleni yksi asian on kuitenkin selvä. Valittiin sitten kumpi vaihtoehto tahansa, terveyskeskuksen tulee säilyä edelleen Muuramen keskustassa!

Ei kommentteja: