lauantai 8. elokuuta 2015

Edustaja Immonen ja YLE:n toimittajat


Kansanedustaja Olli Immonen (ps.) on jälleen herättänyt keskustelua Facebook-sivuillaan haluamalla tällä kertaa selvittää Yleisradion toimittajien puoluetaustat. Hänen mukaansa YLE:ssä valtaapitävät liberaalit/punavihreät toimittajat, jolloin konservatiiviset toimittajat eivät pysty yhtiössä työskentelemään. Edustaja on yrittänyt ihan hallintoneuvoston kautta etsiä näkemyksensä mukaisia toimittajia siinä kuitenkaan onnistumatta.

 

Kansanedustajan olisi myös hyvä tiedostaa, ettei Yleisradion hallintoneuvoston tehtävänä ole työntekijöiden poliittistentaustojen selvittäminen vaan päättää yhtiön talouden ja toiminnan suurista strategisista linjauksista. Vapaan tiedonvälityksen kannalta on vain hyväksi, että hallintoneuvosto ja Yle:n ohjelmapolitiikka ovat mahdollisimman kaukana toisistaan.

 

Edustaja Immosen vaatimus toimittajien taustojen ja poliittisten kytkösten selvittämisestä liittyy perinteiseen Perussuomalaiseen retoriikkaan mediaa kohtaan. Toimittajien katsotaan lähtökohtaisesti vääristelevän puolueenjäsenten ja toimijoiden lausuntoja, sekä tarkoitushakuisesti jahtaavan skandaaleja. Epäoikeudenmukaiseksi myös koetaan se, että muista puolueista ei uutisoida samoin. On vaikea kuvitella miten yhdestäkään muusta puolueesta olisi voinut lähteä esimerkiksi edustaja Immosen vahvasti kansallismielinen taistelukutsu monikulttuurisuutta vastaan. Mikäli Perussuomalaiset haluavat toimittajien uutisoinnin muuttuvan, olisiko paikallaan keskittyä enemmän politiikan ja sanomisten sisältöön kuin median syyttelyyn?

 

Olisi erittäin huolestuttavaa jos yhteiskuntamme palaisi takaisin 1970-luvun ylipolitisoituneeseen kauteen, jolloin puoluekirja oli kaikki kaikessa. Jäsenkirjoin jyvitetyt toimittajat johtaisivat vain tiedonvälityksen vinoutumiseen, jolloin median rooli neljäntenä valtiomahtina ei palvelisi  kansalaisia. Journalismin periaatteisiin kuuluu ennen muuta objektiivinen tiedonvälitys, jossa toimittajien tausta eivät saa vaikuttaa tiedonvälitykseen.

 

Erääseen Keski-Euroopan maahan perustettiin vuonna 1933 kansanvalistus- ja propagandaministeriö vahtimaan mm. toimittajien uutisointia ja tiedonvälitystä. Tuon propagandan aiheuttaman massapsykoosin seuraukset jättivät maailmaan tuhoisat jäljet.

Ei kommentteja: