maanantai 20. joulukuuta 2010

Valtuustonkokouksen antia

Vuoden viimeisessä valtuustonkokouksessa hyväksyttiin nuijankopautuksella mm. keskustan asemakaavan muutos, lainan takaaminen Muuramen Lämpö Oy:lle sekä Mäkelänmäen koulun laajennuksen aikaistaminen. Tultiin myös valituksi kunnan edustajat uuteen terveydenhuollon jaostoon.


Sutjakkaasti edennyt kokous jämähti odotetusti talousarvion käsittelyyn, kovaa keskustelua käytiin niin asiasta kuin myös sen vierestä. Kaiken kaikkiaan kuntalaiset voivat nukkua yönsä rauhassa: Muuramen talous on vakaalla pohjalla ja valtakunnallista kärkitasoa. Kunnanjohtajaa lainatakseni: ”Suomessa on yli 300 Muuramea huonompaa kuntaa, taloudellisessa mielessä. Mihinkään kulutusjuhliin ei kuitenkaan ole aihetta, tiukkaa taloudenpitoa tullaan jatkamaan. Edessä tulee olemaan miljoonien eurojen investointeja ja kunnan lainamäärää tulee saada merkittävästi pienennettyä. Mikäli kuitenkin nyt varovaisenarvion mukaisesti tehty talousarvio toteutuu, vuoden 2011 budjetti näyttää noin 1,1 miljoonan euron ylijäämää!

Talousarviokeskustelussa demariryhmä esitti 20.000 euron lisäystä liittyen uimahallin kuntokartoitukseen. Esitystä ei kuitenkaan hyväksytty äänestyksen seurauksena. Kartoituksen avulla olisi pystytty aloittamaan suunnitelmat uimahallin saattamiseksi vastaamaan nykyajan vaatimuksia, sillä 70-luvulla rakennettu uimahalli vetelee viimeisiä, ellei korjauksiin ryhdytä. Ja korjauksia ei pystytä suunnittelemaan ellei kunnollista kuntokartoitusta ole tehty. Oikeistoryhmien, lähinnä Kokoomuksen ja Keskustan, mielestä kuntokartoitukselle ei kuitenkaan ole tarvetta ja tämä näkyi äänestyksen tuloksessa. Oikeistopuolueiden toiminnan seurauksena monien kuntalaisten hyvinvointi ja liikuntamahdollisuudet ovat uhattuina. Jos toimiin ei nyt ryhdytä, on vain ajankysymys milloin uimahalli joutuu laittamaan lapun luukulle.

Tosin tämä saattaa olla myös puolueiden suunnitelmissa. Kommentit ”mitä sillä uimahallilla edes tekee, sehän tuottaa vain tappiota” kielivät siitä etteivät puolueet todellakaan aja kaikkien kuntalaisten etuja, vaikka juhlapuheissa näin mainostetaankin. Sanat ja teot eivät kohtaa. Puolueet toimivat samalla tyylillä Muuramessa kuin valtakunnan politiikassakin, ajaen ainoastaan parempiosaisten etua ja vähät välittämät yhteiskunnan heikommista. Tällä valtuustokaudella on voinut usean kerran todistaa miten erityisesti Kokoomuksen valtuutetut ovat edistämässä yksityisen sektorin voitontavoittelua julkisten varojen avulla. Itse olen asettanut ja tulen edelleenkin asettamaan julkisesti tuotetut palvelut etusijalle, enkä tule missään vaiheessa suostumaan kunnan taloudellisten resurssien ohjaamiseen pienen ryhmän hyödyksi!

5 kommenttia:

Jesse Jääskeläinen kirjoitti...

Hyvä, lyhyt ja ytimekäs kirjoitus! Eikä tässä puolusteta pelkästään heikoimpia vaan yleisesti keskiluokkaa. Kunnan tarjoamat palvelut ovat edellytys hyvälle yhteisölle ja hyvinvoinnille. Tietääkseni tuo uimahalli on myös monen opiskelijan käytössä ja siellä on huomattu puutoksia, pienellä rahoituksella korjattavia, mutta mitään ei niiden eteen ole tehty. Samat käsipuntit pyörivät siellä vuodesta toiseen. Mielestäni kuntalaisia ei olla kuunneltu tässä asiassa tarpeeksi.

Mika Ilvesmäki kirjoitti...

Utelias savolainen minussa heräsi eli mitä tarkoitat seuraavalla: "Tällä valtuustokaudella on voinut usean kerran todistaa miten erityisesti Kokoomuksen valtuutetut ovat edistämässä yksityisen sektorin voitontavoittelua julkisten varojen avulla.#

Jani Kokko kirjoitti...

Aluksi kiitos siitä, että blogini sadoista lukijoista muutamat uskaltautuvat kommentoimaan, eihän sitä muuten vuoropuhelua saada aikaiseksi.

Erityisesti lautakunnissa on tullut esille miten, päätettäessä esim. erilaisista päivähoidon palveluista, ensisijaisena palveluntarjoajana erityisesti kokoomuksen edustajat näkevät yksityiset palveluntarjoajat. Monissa tapauksissa yksityiselle maksettavaa osuutta yritetään saada hiissattua ylöspäin, vaikka virkamieskunta esityksessaan olisi päätynyt matalempaan arvioon. Sama pätee myös laajemmin palveluiden järjestämisessä, yksityistä sektoria halutaan suosia julkisen kustannuksella.

Mika Ilvesmäki kirjoitti...

Asiasta on turha syyttää Kokoomusta. Viime kädessä päätökset ratkaisee.

Kahteen viimeiseen Muuramessa tapahtuneeseen päiväkodin ulkoistukseen on tarvittu Sdp:n tuki. Olen vastustanut molempia ulkoistuksia ja perustellusti. Jos Sdp:n edustajista kaikki olisivat olleet ulkoistamista vastaan, ulkoistuksia ei olisi tapahtunut. Sdp:n valtuustoryhmä kokonaisuudessaan ei Muuramessa vastusta ulkoistamisia, päätökset kertovat sen.

Kahdessa viimeisessä päiväkodin ulkoistuksessa olen halunnut hakea toisenlaista ratkaisua ja se näkyy pöytäkirjoista. Viimeisin ulkoistus eli Kinkomaa on kunnan kannalta farssi, Kinkomaalla ei ole enää lakisääteistä päivähoitoa tarjoavaa päiväkotia.

Anonyymi kirjoitti...

En puutu uimahallin kunnon kartoittamista koskevaan keskusteluun, vaan haluan antaa näkökulman päivähoidon ulkoistamista koskevaan keskusteluun edellä. Kommenttini perustuu nykyisen ulkoistetun palvelun käyttämiseen ja yksityisen päivähoidon tuottamisessa mukana olleen kokemukseen.

Olen ollut erittäin tyytyväinen Aurinkolahden (Kylänlahden) ulkoistettuun päiväkotitoimintaan. Heidän tarjoamansa palvelu on huomattavasti joustavampaa ja perheen tarpeet huomioonottavampaa kuin se palvelu, jota perheemme sai nauttia ryhmäperhepäivähoidossa ennen muutosta. Silloin olin kovasti ryhmisten säilymisen ja kunnan palvelun puolella, nyt en toivoisi vaihdettavan takaisin. Henkilökunta Aurinkolahdessa on mahtavaa alan aliarvostuksesta (palkkauksen heikkoudesta suhteessa vastuuseen ja työn vaativuuteen) huolimatta: innostunutta, osaavaa ja kannustavaa!

Päivähoitoa tuotetaan niin pienellä budjetilla, että en ymmärrä, miksi palvelusta maksettava summa pitäisi saada minimiin. Minimikustannukset tarkoittavat niukkuutta arjessa: tingitään aikuisten ajasta lapsille, tarvikkeiden määrästä ja tehdään hoito tavoitellen maksimimääriä. Myös työntekijöiden palkat pidetään minimissään - yksityisessä päivähoidossa se tarkoittaa kunnallisen puolen palkkoja heikompaa palkkaa ja sitä kautta henkilöstön vaihtuvuuden herkkyyttä kuntatyönantajan palvelukseen. Yksityiset päivähoidon tarjoajat eivät voi palveluntuotollaan rikastua, sitä on turha pelätä vaikka palvelusta maksettaisiinkin enemmän kuin virkamiesten minimilaskelmat ovat antaneet ymmärtään kohtuullisiksi kustannuksiksi. Ne ovat mielestäni alan kampitusta.

Ulkoistaminen ei saa olla itsetarkoitus, mutta turha sitä on pelätä, mikäli tarjottujen palveluiden laatu ei heikkene (saattaapi siis jopa parantua). Ja lasten kannalta jatkuvuus on turvallisten ihmissuhteiden ohella tärkeää - lyhytjännitteinen ulkoistaminen on järjen vastainen teko.