torstai 4. maaliskuuta 2010

"Vaivaisella tonnilla" opiskelemaan.

Johan pomppasi!


Hallituksella on jälleen välähtänyt yksi uusi keino suomalaisen sivistysyliopiston alasajossa ja eriarvoisuuden lisäämisessä. Ei pelkästään riittänyt uuden yliopistolain mukanaan tuoma ulkopuolisen rahoituksen hankkiminen, joka on tehnyt yliopistoista markkinavoimien temmellyskentän ja asettanut tiedekunnat eriarvoiseen asemaan. Ei, tämä ei vielä riittänyt. Opetusministeriöntyöryhmä esittää nyt tuhannen euron suuruista lukukausimaksua kaikille korkeakouluopiskelijoille valmistumisen nopeuttamiseksi. Miten maksujen lisäämisellä saadaan nopeutettua opiskelua!? Jo nyt opinnot venyvät suuresti opiskelijoiden työssäkäynnin takia alhaisten tukien seurauksena. Lukukausimaksu ei tule tätä tilannetta yhtään parantamaan vaan opinnot pitenevät entisestään. Itse en ainakaan haluaisi joutua samaan tilanteeseen kuin esim. valtiovarainministeri Katainen, joka edelleen maksaa opintolainaa takaisin 12 vuotta valmistumisen jälkeen!


Kuten viimeisten vuosien aikana on nähty, hallitus tarjoaa perinteidensä mukaisesti keppiä porkkanan sijasta. Sen sijaan, että olisi suunniteltu opiskelijoiden tukijärjestelmän parantamista, valmistelussa mentiin aivan päinvastaiseen suuntaan. Lukukausimaksuista nousi kohu jo viime viikolla kun koulutuksen vientiä pohtivat työryhmä ehdotti maksujen kirjaamista seuraavaan hallitusohjelmaan. Pääministeri kielsi kuitenkin jyrkästi, ettei suomalaisille opiskelijoille olla puuhaamassa maksuja ja tyrmäsi työryhmän esityksen yksiselitteisesti. Joko pääministeri puhui muunneltua totuutta kyselytunnilla tai sitten hän ei ole ollenkaan tehtäviensä tasalla. Niin tai näin, työryhmänesityksien ansiosta suomalaista koulutusjärjestelmää ollaan jakamassa kahtia: ”Rahaa pöytään niin saat opiskella”. Lahjakkuudella ei nähtävästi ole enää mitään merkitystä opiskelupaikkaa hakiessa.


Suomalaista koulutusjärjestelmää on ihailtu maailmalla ja siitä on otettu mallille monissa maissa sen ollessa ilmainen ja näin antanut kaikille mahdollisuuden opiskella huolimatta kansalaisten henkilökohtaisesta varallisuudesta. Tämä taataan jo perustuslaissa. 16 §:n 2. momentissa:


Julkisen vallan on turvattava, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään, jokaiselle yhtäläinen mahdollisuus saada kykyjensä ja erityisten tarpeidensa mukaisesti myös muuta kuin perusopetusta sekä kehittää itseään varattomuuden sitä estämättä.


Työryhmänesitys lukukausimaksuista ja muista korkeakouluopiskeluun kohdistuvista muutoksista on määrä luovuttaa opetusministeri Virkkuselle 18.3. Silloin on kunnon opiskelijarähinä pystyssä ympäri Suomea, tarkoituksena pelastaa suomalaisesta koulutusjärjestelmästä se mitä pelastettavissa vielä on porvarihallituksen jäljiltä!


http://www.facebook.com/group.php?gid=332302211900&ref=ts

Ei kommentteja: